5 meseszép nappali, ahol a kék szín uralkodik

Írta: ,

Kék a tenger és kék az ég, miért ne lehetne kék a nappalid is? Inspiráció gyanánt csemegéztünk a legszebb megoldások közül. Vigyázat, elterjedt tévhiteket is megdöntünk!

1/5 Türkiz álom

Kezdjük mindjárt a pasztell árnyalatok királynőjével, a tenger horizontját idéző türkizzel!

A visszafogott, mégis szemet gyönyörködtető szín előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen enteriőrbe becsempészheted.

A képen látható nappali gazdája például a hagyományos natúr ülőgarnitúrát és a fehér falakat dobta fel vele.

Különösen esztétikus megoldás, hogy az étkezőasztal melletti székek kárpitjának kékje a konyhaszekrényen és a nappali díszpárnáin kívül még olyan apró kiegészítőn is visszaköszön, mint a tálca.

Mivel hűvös árnyalatról van szó, szerencsés egy melegebb színnel párosítanod. Szerintünk a narancson kívül a barack vagy a pink sem lenne rossz!

 

2/5 Sötétkék falak

Sokan még mindig eleve elvetik a sötét falak ötletét, pedig létezik tökéletes megoldás ebben is.

Az ilyen színek „térösszenyomó” hatását könnyedén ellensúlyozhatod szellős berendezéssel, illetve világosra mázolt plafonnal.

Ennek a nappalinak a tulajdonosa például szemlátomást odavan a fehér- és a krémszínért, ám ahelyett, hogy az egész lakást eszerint rendezte volna be, inkább úgy döntött: kontraszttal hangsúlyozza a kedvenceket.

Frappáns alternatíva ez, hiszen gondolj csak bele, mennyivel jobban érvényesül így a lépcsőkorlát is, mintha egyszerű, fehér fal előtt lenne!

 

3/5 Sötétkék hangsúly

Az öltözködés példájából már tudhatod, hogy új életre kel a monokróm szetted, ha feldobod egy kiegészítő színnel – ami gyakorlatilag bármi lehet.

Noha ilyenkor általában világos árnyalatok jutnak az ember eszébe, a fotó tanúsága szerint érdemes tenned egy próbát valami sötétebbel is. A kék isteni választás, főleg, ha több kiegészítőn is hagyod visszaköszönni!

Fantasztikus, hogy még a falon lévő képek is összhangban vannak a díszpárnákkal, az asztalon lévő tárgyakkal és a szőnyeggel.

A nagy üvegfelületű ablak pedig gondoskodik róla, hogy a látvány még így is légies legyen.

4/5 Tértágítás tükörrel

Említettük már, hogy a sötét árnyalatok optikailag szűkítik a teret, és hogy a plafon világosításával védekezhetsz ez ellen.

Ha azonban tényleg kicsi a lakás, vagy csak szeretnél extrán biztosra menni, még egy tükröt is tehetsz a falra – így lehet például sötétkék akár egy apró szoba.


Kicsi a hely? Inspiráló lakberendezési tippek apró nappalikba


Mint ahogy az a fotón is látszik, a tükör mérete nem igazán számít. Jó belőle a kicsi, hiszen a lényeg, hogy minél több szögből benne legyen a látótérben.

A fal színének monotóniáját plafonig érő világos polccal is oldhatod, és különösen elegáns, ha ugyanaz az árnyalat megjelenik a függönyön vagy máshol.

5/5 Pirossal párosítva

Emlékszel még általános iskolás korodból a kétvégű piros-kék ceruzára, amit „hivatalosan” postairónnak hívnak?

Lehet, hogy ezt a két árnyalatot azóta nem is láttad egy helyen – noha a színekben tobzódó „color blocking” ruhadivat rég megengedi, hogy akár egy outfiten belül felvonultasd őket.

Az ellentétnek a lakberendezésben is adott a maga helye. A merész kombináció ugyanis káosz helyett trendi rendezettséget is sugallhat a megfelelő „adagolás” mellett.

Fontos, hogy ha egyszerre használod a pirosat és a kéket, minden másban már csak fehérre, feketére és a barna natúr árnyalataira lesz szükséged.