5 légtisztító növény a lakásodba, ami nem csak szép, de hasznos is

Írta: ,

A most következő növényeket nem csak a szépségük miatt érdemes beszerezned, hanem azért is, mert hatékonyan semlegesítik a levegő káros összetevőit, ezzel javítva a levegő minőségét. Ráadásul még különleges igényeik sincsenek!

Szobai futóka (Scindapsus) Kép forrása: fleurmagazine.fr

1/5 Szobai futóka (Scindapsus)

Nem vagy egy óriási kertész? Akkor ezt a növényt imádni fogod, hiszen minimális gondozással a sötétebb, árnyékosabb helyeken is megél, ezért akár irodába vagy dolgozószobába is tökéletes.

Ha esetleg egy ismerősödnek már van futókája, akkor egy hajtással könnyen szaporíthatod is. Segítségével könnyen megszabadulhatsz a levegőben lévő benzoltól, szénmonoxidtól és formaldehidtől, ami a régi bútorokból, szőnyegekből, cigarettafüstből áradhat.

Vitorlavirág (Spathiphyllum) Kép forrása: officedesfleurs.fr

2/5 Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A békeliliomként is ismert vitorlavirág a szobai futókához hasonlóan igénytelen növény, ami szívesen van árnyékos helyeken. A NASA szerint ráadásul a leghatékonyabb légtisztító növény, hiszen szuper ellenszere a benzolnak és benzolszármazékoknak, valamint a formaldehidnek és a trikolór-etilénnek.

A benzol nagy mennyiségben aluszékonyságot és idegességet okoz, gyakran használják bútorok polírozására, de a műanyagban és esetleg festékekben is előfordulhat, így dolgozószobába vagy a közösségi helyiségekbe épp szuper választás lesz ez a növény.

Mozaikvirág (Virágcsalán) Kép forrása: johannabradford.se

3/5 Mozaikvirág (Virágcsalán)

Eredetileg Nepál, India és Thaiföld lejtőin terem, nevét a változatos színű, formájú és mintázatú leveleiről kapta.

Szereti a naposabb és félárnyékos helyeket is, de nem kell sokat foglalkozni a gondozásával, inkább csak nyáron igényel több folyadékot.

Csodálatos lila, narancssárga, bordó és zöld színeivel szuperül feldob minden helyiséget, ráadásul a levegőt is jól tisztítja.

Zöldike (Csokrosinda) Kép forrása: brightside.me

4/5 Zöldike (Csokrosinda)

A keskeny, zöld-fehér csíkos hosszúkás levelű zöldike eredendően Dél-Afrikából származik, a legszebb példányok pedig mérsékelt fényben fejlődnek ki.

Gondozása nagyon egyszerű, levelei pedig kiszűrik a levegő kártékony összetevőit, például a festett felületekből, a tapétából vagy a bőrből áradó káros anyagokat.

Tipp: Ha szaporítanád, akkor kettesével vagy hármasával érdemes új cserépbe átültetni őket.

Aloe Vera Kép forrása: littlethings.com

5/5 Aloe Vera

Már az ősi Egyiptomban is használták ezt a gyógyító hatású szupernövényt, nem véletlenül hívták a halhatatlanság csodaszerének.

Nem csupán bőrproblémákra és különböző sérülésekre használható, kevesen tudják, hogy egyben légtisztító hatású is, hiszen jól semlegesíti a tisztítószerek vagy festékek melléktermékeit. Az egyetlen, amire figyelned kell, hogy ne locsold túl, hiszen akkor hamar elpusztul.

Tipp: A konyhaablakba vagy a hálószobába tökéletes választás!