5 lakásdekorációs hiba, amit minden lelkes kezdő elkövet

Bodnár Alexa
Írta: ,

A lakás átalakításakor, dekorálásakor, vagy akár már az első berendezés alkalmával hajlamosak vagyunk arra, hogy túl sokat szeretnénk egyszerre, és így a végeredmény mégsem lesz olyan gyönyörű, mint ahogy azt elképzeltük. Éppen ezért összegyűjtöttünk neked néhány tipikus dekorációs hibát, hogy te elkerülhesd őket!

Túl sok apró tárgy a szobában Kép forrása: 2ladiesandachair.com

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy telepakolják apró dísztárgyakkal a szobát, illetve egy kisebb méretű helyiségbe kisebb, alacsonyabb bútorokat vásárolnak, hogy így a nagyobb tér látszatát keltsék. A kis bútoroktól és apró tárgyaktól azonban éppen túlzsúfoltnak, és így még kisebbnek fog tűnni a tér.

Ahelyett, hogy te is ebbe a hibába esnél, inkább kevesebb néha több alapon vásárolj néhány nagyobb bútort a szobába – egy hosszabb dohányzóasztalt, magasabb és szélesebb könyvespolcot stb. –, és a dekorálást is csak néhány karakteres tárggyal oldd meg. Egy díszesebb váza, néhány egyszínű párna, egy érdekesebb lámpa sokkal letisztultabb, tágasabb teret varázsol, mintha rogyásig pakolnád icipici mütyűrökkel a létező összes felületet.

Szivárványos színhasználat Kép forrása: bloglovin.com

Sokan már ott elrontják a dekorálást, hogy nem gondolják át előre, milyen színt választanak a falra, és ahhoz milyen színű bútorokat és egyéb elemeket párosítanak a szobában. Pedig a koherens színválasztás az, ami tényleg alapvetően határozza meg a szobák képét a lakásban, éppen ezért érdemes ezeknek a kiválasztására elegendő időt fordítani. 2-3 szín bőven elegendő egy-egy helyiségbe, próbáld ezt szem előtt tartani. Ha a fal színe letisztult, például fehér, szürke vagy bézs, akkor a kiegészítők, függönyök, huzatok színénél lehetsz bevállalósabb, ha viszont a falnak erős, karakteres színe van, akkor légy visszafogottabb a kiegészítőkkel.

Nem lőhetsz mellé, ha a két alapszínnek fehéret-feketét, fehéret-szürkét, fehéret-aranyat, fehéret-ezüstöt vagy fehéret-barnát választasz a szobákba, és ezt kombinálod erősebb, feltűnőbb színű kiegészítőkkel.