5 lakásdekorációs hiba, amit minden lelkes kezdő elkövet

Írta: ,

A lakás átalakításakor, dekorálásakor, vagy akár már az első berendezés alkalmával hajlamosak vagyunk arra, hogy túl sokat szeretnénk egyszerre, és így a végeredmény mégsem lesz olyan gyönyörű, mint ahogy azt elképzeltük. Éppen ezért összegyűjtöttünk neked néhány tipikus dekorációs hibát, hogy te elkerülhesd őket!

Túl sok apró tárgy a szobában Kép forrása: 2ladiesandachair.com

1/5 Túl sok apró tárgy a szobában

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy telepakolják apró dísztárgyakkal a szobát, illetve egy kisebb méretű helyiségbe kisebb, alacsonyabb bútorokat vásárolnak, hogy így a nagyobb tér látszatát keltsék. A kis bútoroktól és apró tárgyaktól azonban éppen túlzsúfoltnak, és így még kisebbnek fog tűnni a tér.

Ahelyett, hogy te is ebbe a hibába esnél, inkább kevesebb néha több alapon vásárolj néhány nagyobb bútort a szobába – egy hosszabb dohányzóasztalt, magasabb és szélesebb könyvespolcot stb. –, és a dekorálást is csak néhány karakteres tárggyal oldd meg. Egy díszesebb váza, néhány egyszínű párna, egy érdekesebb lámpa sokkal letisztultabb, tágasabb teret varázsol, mintha rogyásig pakolnád icipici mütyűrökkel a létező összes felületet.

Szivárványos színhasználat Kép forrása: bloglovin.com

2/5 Szivárványos színhasználat

Sokan már ott elrontják a dekorálást, hogy nem gondolják át előre, milyen színt választanak a falra, és ahhoz milyen színű bútorokat és egyéb elemeket párosítanak a szobában. Pedig a koherens színválasztás az, ami tényleg alapvetően határozza meg a szobák képét a lakásban, éppen ezért érdemes ezeknek a kiválasztására elegendő időt fordítani. 2-3 szín bőven elegendő egy-egy helyiségbe, próbáld ezt szem előtt tartani. Ha a fal színe letisztult, például fehér, szürke vagy bézs, akkor a kiegészítők, függönyök, huzatok színénél lehetsz bevállalósabb, ha viszont a falnak erős, karakteres színe van, akkor légy visszafogottabb a kiegészítőkkel.

Nem lőhetsz mellé, ha a két alapszínnek fehéret-feketét, fehéret-szürkét, fehéret-aranyat, fehéret-ezüstöt vagy fehéret-barnát választasz a szobákba, és ezt kombinálod erősebb, feltűnőbb színű kiegészítőkkel.

Központban Kép forrása: axs.com

3/5 Központban

Sokkal nehezebb a szobákat szellősen berendezni, ha nincs kijelölve egy központi tér. Főként a nappaliban, hálószobában fontos, hogy legyen egy olyan fókuszpont, amire rögtön odafigyelsz, amint belépsz a helyiségbe.

A nappaliban ilyen lehet a dohányzóasztal és környéke, vagy egy olvasósarok, esetleg a kanapé és környéke, amit szegélyezhetsz növényekkel. A hálószobában magától értetődően az ágyat lehet a legegyszerűbben a központi elemmé tenni, egy szép ágytakaróval, díszpárnákkal.

Arra figyelj, hogy a központi rész legyen a legszínesebb a szobában, ehhez képest minden mást szolídabban díszíts!

Legyen világos! Kép forrása: interiorsbystudiom.com

4/5 Legyen világos!

Nagyon fontos, hogy a szobákban megfelelő legyen a világítás, különben sokkal kevésbé tűnnek barátságosnak, és a fény hiánya a teret is összenyomja. Ha kevés a természetes fény, ami a szobát éri, akkor trükközhetsz azzal, hogy több álló- és asztali lámpát is elhelyezel a szobában, illetve az ablakkal szemben lévő falra teszel egy tükröt.

Ha van elég természetes fény, a hatást tudod fokozni azzal, ha a falakon világos színeket használsz, ha viszont mesterségesen világítod meg a szobát, akkor a falak legyenek sötétebb árnyalatúak, és a bútorok, a kárpitozás pompázzon világosabb színekben.

Akadályok Kép forrása: katiequinndavies.com.au

5/5 Akadályok

Gyakori hiba a lakásdekoráció során az is, hogy egyes bútorok kapcsán nem gondoljuk át, mennyire megnehezítik majd az életünket és a szobában való közlekedést, ha bizonyos helyekre tesszük őket.

Ha a kanapéd például nincs ráhúzva a falra, semmiféleképpen se tegyél mögé dolgokat, és a nagyobb cserepes növényeket is érdemes úgy elhelyezned, hogy egy sarokban álljanak, vagy egy asztal mellett, ne pedig a szoba közepén.

Ha kialakítod a belső dizájnt, mindig gondold át előtte, hogyan tudod a legkönnyebb haladást biztosítani az egyes helyiségekben, hiszen egy-egy rossz helyen lévő dolog komolyan balesetveszélyes is lehet.