5 imádnivalóan praktikus bútor apró lakásokba

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Te is folyton olyan bútorokat keresgélsz, amik nem csak szépek, hanem praktikusak is, ráadásul egészen apró helyen is elférnek? Nos, bátran állíthatjuk, hogy ezzel az igénnyel nem vagy egyedül, a piac pedig szerencsére egyre inkább igyekszik a megfelelő darabokkal előrukkolni!

1. The Original Scrapbox

A Scrapbox a mániákus rendszerezők álma, de nem csak azoknak hasznos, akik imádják, ha minden egyes apróságuknak külön helyet tudnak biztosítani. A Scrapboxok hihetetlenül hasznosak az irodákban, otthoni varrodákban, garázsokban, vagy akár a műhelyekben. Előnyük, hogy minden egyes négyzetméterüket kihasználják a tervezésnél, és mivel ilyen hatalmas rájuk a kereslet, az egészen aprótól a valóban gigantikus méretig minden formában és színben beszerezheted őket.

A gyártótól közvetlenül egyelőre csak Amerikában lehet rendeleni, de érdemes körülnézned az Amazonon, na és persze a viszonteladóknál, ha belezúgtál egy széthajtható és sokoldalú Scrapboxba.

2. Pegboard

Kép forrása: sugarandcloth.com

Egy pegboardra viszont már itthon is könnyen lecsaphatsz, ha elkezdesz „perforált fal” néven keresgélni. Ebből a lyukacsos alapból aztán komplett bútorokat is vásárolhatsz, de már azzal is új színt vihetsz az otthonodba, ha csak egy-egy lapot sikerül beszerezned. A pegboardhoz kisebb-nagyobb tartók, akasztók tartoznak, amiknek köszönhetően legalább annyira sokoldalúan felhasználhatod őket, mint a Scrapboxokat. Ha pedig olyan mázlista vagy, hogy van egy igazán ügyes kezű barátod, akkor nagyon kedvező áron tehetsz szert egy rendkívül hasznos és praktikus bútorra, lakás kiegészítőre.

3. Lehajtható asztal

Ahogy a lakások árai egyre feljebb kúsznak, a tér kezd luxussá válni, ilyenkor pedig próbálunk minél több helyiséget berendezni egyetlen légtérben. Így lesz a nappaliból egyszerre konyha, étkező, sőt akár tanulósarok és háló is. 

Az ilyen helyzetekben tehát minden négyzetméter kincs (ezt pedig a lakberendezési boltok tervezői is tudják), ezért egyre több lenyitható, falra szerelhető megoldással igyekeznek előrukkolni.

A mi egyik kedvencünk például az IKEA lehajtható asztala, amit felhajthatsz, ha épp nem használsz, de nyitott állapotban akár ketten is kényelmesen elfértek mellette. 

Sőt, ezeket az asztalokat akár polcként, vagy az otthoni irodád részeként is használhatod!


 

Kép forrása: IKEA

4. Murphy ágy

Kép forrása: californiaclosets.com

A felhajtható asztalok után jöhetnek a felhajtható, vagy más néven szekrényágyak! Ez a fantasztikus megoldás egyébként William Lawrence Murphy nevéhez fűződik, és rengeteg helyet spórol neked épp ott, ahol a legnagyobb szükséged van rá. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az ágyadat függőlegesen felhajthatod és így elrejtheted, a helyére pedig – funkciótól függően – szekrényajtó, íróasztal, vagy néhány polc kerül. A szekrényágyak nagyon praktikusak akkor, ha kevés helyed van, bár kicsit macerás minden nap felhajtani, és átrendezni a szobát a lehajtásnak megfelelően. Egyébként ezeket a bútorokat itthon egyéni rendelésre készítik el neked, úgyhogy egész biztos, hogy olyat kérhetsz, amilyet megálmodtál magadnak.

5. Mobil gardrób

Szintén kis lakásba lesz tökéletes ez a bútor, de akkor is hasznos, ha egyelőre nincs pénzed arra, hogy berendezd az otthonodat, vagy csupán egy üres szobát bérelsz ideiglenesen.

A ruháknak viszont ilyenkor is helyet kell találnod, amire tökéletes mobil megoldásokat találhatsz. 

Vásárolhatsz például mozgatható szobainast, vagy olyan gardróbot, ami kerekeken odébb gurítható, így az egészen miniatűr garzonokban is praktikusan megoldhatod a tárolást.

A polcokat te magad oszthatod be – ha kevesebbet raksz a helyére, akár fogasoknak is helyet szoríthatsz, így legalább a gyűrött ruhákkal nem kell bajlódnod.

Na és persze az egész gardróbot apróra összehajthatod, ha ismét új helyre költözöl!

 

 

Kép forrása: IKEA