5 gyönyörű lakás 25 négyzetméter alatt - Aprók, de élhetőek!

Írta: ,

Vannak, akiknek fontos, hogy saját maguk uraként, egyedül, vagy éppen csak a párjukkal, lakótársak nélkül éljenek, még akkor is, ha így csak egy igazán aprócska otthont engedhetnek meg maguknak. Igaz, hogy az alábbi lakások némelyikére szemmel láthatóan költöttek is, de mégis a lelemény az, ami segített az pirinyó lakások lakóinak, hogy igazi otthont varázsoljanak garázs-méretű ingatlanjukból.

Modern és levegős Kép forrása: Homeadore.com

1/5 Modern és levegős

Sok budapesti otthonra is jellemző, hogy bár az alapterület kicsi, fölfelé bőven van hely.

Ez az ügyesen kialakított kis otthon a bizonyíték rá, hogy egy galériaágy is lehet nagyon elegáns, ha pedig alatta tárolót alakítasz ki, akkor helyet is spórolsz, és a szűkös, sötét sarkot is felhasználhatod.

Mi imádjuk, hogy nem egy apró létrán lehet feljutni az „emeletre”, így az egész lakásnak sokkal szellősebb, elegánsabb benyomása lesz, a rácsos megoldás pedig egyszerre divatos és praktikus. 

Ráadásul nem csak jól néz ki, de a privát szférát is biztosítja, vendégeidet anélkül ültetheted le, hogy közben a hálószobádba látnának.

Párizsi sikk Kép forrása: Apartmenttherapy.com

2/5 Párizsi sikk

Párizs a világ egyik legszebb, és legdrágább városa, az ingatlanárak az egekben járnak, így az itt lakóknak kreatívnak kell lenniük, ami a térelrendezést illeti.

Ebben az aprócska otthonban tényleg csak egy alvózug kialakítására volt hely, amit a természetes anyagok, a fa gerendák és a rusztikus létra tesznek kicsit kuckósabbá, barátságosabbá.

Amikor ennyire aprócska a tér, nem feltétlenül érdemes fallal elválasztani a konyhát és a nappalit, mert így csak két, élhetetlenül apró teret kapnál.

A szobák egybenyitásával a tér szellősebb lesz, a fal helyén pedig még egy kis étkezőpult is elfér.

Ha ennyire kicsi a hely, a színekkel érdemes visszafogottan bánni, itt is csak a járólapon jelenik meg egy kis franciás játékosság.

Színesben is menő Kép forrása: Stagetecture.com

3/5 Színesben is menő

Az apró lakásokban a világos színek használata csaknem ugyanolyan gyakori, mint a praktikus galériaágyak megjelenése, de persze semmi sem kötelező.

Ebben a lakásban ugyan az önálló ágyat feláldozták, és egy kinyitható kanapé oldja meg a fekhely kérdését, de cserébe nem kell magasra mászni, és a tér is szellősebb, kényelmesebb benyomást kelt.

Ez a lakás arra is remek bizonyíték, hogy kis helyen is lehet színeket használni, ha átgondoltan egymáshoz igazítva használod a stílusokat, árnyalatokat, mintákat.

És ugye, hogy még azt is el tudod képzelni, hogy vendégeket hívj ebbe a pöttöm otthonba?

Okos térkihasználás Kép forrása: Architizer.com

4/5 Okos térkihasználás

Ez a lakás ugyan egy picivel 25 négyzetméter fölött van, de néhány négyzetméterrel kisebb területen is ki lehet alakítani ugyanezt a felosztást.

A galériaháló alatt kapott helyet a fürdő és a wc, a konyha egy légtérben található a nappalival, így az egész lakás szellős, jól átlátható, barátságos.

A lépcsők, illetve a galéria alatt található tárolóknak köszönhetően az egész lakás rendszerezettebb, az ablakokat pedig nehéz anyagok helyett könnyű, áttetsző függönyökkel dekorálták, amitől szintén szellősebb hatást kelt az egész helyiség.

Csak természetesen! Kép forrása: http://urbanscrawldc.com/

5/5 Csak természetesen!

A természetes anyagok mindig jó választásnak bizonyulnak egy parányi lakásban, és ez nem jelenti azt, hogy a berendezésnek unalmasnak vagy jellegtelennek kellene lennie.

Ebben a kis lakásban például a hatalmas lámpa teszi barátságosabbá, lágyabbá a hangulatot, a konyhapult mögötti fényes burkolatnak és az áttetsző korlátnak köszönhetően pedig a lakás sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában.

A galériára vezető lépcső alatt itt is tárolót alakítottak ki, a mennyezetig érő szekrénysorban pedig mindennek jut hely.