5 giccses tárgy, ami annyira csúnya, hogy már szép

Serestyén Sára
Írta: ,

A giccs a mindennapi tárgyainkat helyezi művészi formába úgy, hogy az az érzelmeinkre is hasson – nem véletlen tehát, ha olykor te is elcsábulsz egy-egy rémes darab láttán. Összeállításunkban 5 ilyen tárgyat mutatunk, és ki tudja, talán el is önt majd a fékezhetetlen vágy, hogy beszerezd valamelyiket! :)

Egyedi asztali lámpák Kép forrása: hulalamps.com

Romkocsmákban találkozni ehhez hasonló giccses kerámia vagy porcelán talapzatú asztali lámpákkal – és jobban belegondolva nem is néznek ki olyan rémesen, igaz?

A hawaii hula táncos lámpákat egyébként ugyanaz a cég kezdte el gyártani, amelyik a filmes és televíziós szakma legnagyobb elismeréseként járó Oscar- és Emmy-díjak szobrait is. A gyártó céget egy ex-olimpikon, Ray E. Dodge alapította a 20-as évek végén, és azóta a cég a világ egyik legnagyobb trófea gyártója lett.

Ha mindezek tudatában te is beszereznél egy ilyet, akkor íme pár tanács: egy érdekes lámpa remekül mutat bohém, eklektikus környezetben, de akár egy egyszerű enteriőrt is feldobhatsz vele. Nyugodtan játssz a színekkel, és fesd olyanra a lámpa talapzatát, amilyenre csak szeretnéd – akár egyszínűre is lefújhatod –, sőt még a burát is kicserélheted rajta.

Ki ne emlékezne gyerekkorából ezekre az apró virágmintákra, amik a '70-es, '80-as években szinte mindenhol – különféle ruhákon, lakástextileken, kerámiákon – megjelentek a lakásban?

Nyugathoz képest a giccs hozzánk viszonylag későn kopogtatott be, viszont annál tovább maradt retro fröccsöntött tárgyak és színes üvegek formájában.

A színes retro darabok igazán egyedivé tudnak tenni egy puritán, skandináv enteriőrt. Az egyszínű, fehér vagy szürke környezetben egy élénk színű függöny, vagy a polcon sorakozó retro vázák is üde színfoltjai lehetnek a szobának.