5 alapvető lakberendezési szabály, amiről sokan megfeledkeznek

Írta: ,

Az otthonodat úgy rendezed be, ahogyan az neked jól esik – ez az első számú szabály. A lakberendezők azonban ismernek még néhányat, amit legalábbis érdemes megfontolni, mert sokat segíthetnek, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet elképzeltél.

1/5 Ismétlődő színek

A legtöbb lakberendező egyetért abban, hogy érdemes három, esetleg négy olyan színt kiválasztani, ami a berendezésre váró helyiségben meg fog majd jelenni. Ebből kettő fő szín lesz, azaz nagyobb felületen dominál, a másik egy vagy kettő pedig a kiegészítőkön.

Természetesen ennek a három vagy négy színnek a különböző árnyalatait is használhatod – ami igazán fontos, hogy egyetlen szín se legyen, ami csak egy ponton jelenik meg. Sokkal összeszedettebb benyomást kelt, ha az a szín is, ami csak egy egész kis felületen jelenik meg, visszaköszön valahol máshol is, akár csak egy képkereten vagy egy vázán.

2/5 Megfelelő világítás

Az világos, hogy a természetes fény jó, és az is, hogy bizonyos helyeken – például a konyhapultnál, vagy az olvasósarokban – gondoskodni kell a megfelelően erős világításról.

Sokan azonban elfelejtik, hogy például egy kellemes beszélgetéshez kifejezetten a finom, meleg, sárgás fények passzolnak, ezért érdemes olyan világítótestekről is gondoskodni, amelyek nem túl erős fényt adnak.

A világítás megtervezésekor vedd figyelembe azt is, hogy az otthonod természetes megvilágítása napközben változik, ezért lehet, hogy bizonyos pontokon többféle fényopcióra is szükséged lehet.

3/5 Legyen fókuszpontod!

Különösen a nagyobb terek berendezésekor fordul elő, de egy kisebb lakásban is megtörténhet, hogy valaki csak úgy szétszórja a neki tetsző tárgyakat és díszítőelemeket.

Sokkal egységesebb, átgondoltabb lesz azonban a benyomás, ha kiválasztasz egy fókuszpontot, és ide csoportosítod a „látnivalókat”.

Persze, kisebb érdekességek kerülhetnek bárhová a szobában, de ha hangsúlyos berendezési tárgyak foglalnak helyet minden sarokban, a szoba zsúfolt, rendezetlen, vagy akár nyomasztó benyomást is kelthet.

4/5 Tiszteld az épületet!

Egy otthont gyakorlatilag bármilyen stílusban be lehet rendezni, de nem árt, ha közben figyelembe veszed az épület adottságait is.

Követheted a koloniál stílust egy panel lakásban is, de inkább a bútorokkal és az anyagokkal játssz ahelyett, hogy olcsó gipszstukkókat teszel az ablak köré.

Ne megváltoztatni akard a lakásod eredeti adottságait, hanem azokkal összhangban próbálj valami újat létrehozni!

5/5 Lágyítsd a szegélyeket!

Egy otthonban a legtöbb dolog szögletes és merőleges: a falak, a konyhapult, a bútorok.

Érdemes néhány olyan berendezési tárgyat is beszerezni ezért, amelyek sarka kerekített, vagy amelyek önmagukban is gömbölyűek, mert ezek sokat lágyítanak a téren, otthonosabb, barátságosabb hangulatot teremtenek.

Még ha a minimál, vagy kicsit hűvösebb skandináv stílust követed, akkor is érdemes megfontolni ezt a szabályt, hogy a végeredmény szerethetőbb és bensőségesebb tér legyen.