4 mondat, amit meg kell tanulnod kimondani, ha kivitelezővel dolgoztatsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy lakásfelújítás nem csak komoly stresszel jár, de jelentős a kiadás is. Van úgy, hogy minden szempontból jobban megéri, ha egy kivitelezőre bízod a dolgokat, ebben az esetben viszont fel kell vértezned magadat, és nevén kell tudnod nevezni a dolgokat.

Nyilvánvaló, hogy azért fogadtál generálkivitelezőt, mert szeretted volna, ha van valaki, aki több tapasztalattal rendelkezik, és teljes egészében átlátja a lakásfelújítást. Ahhoz, hogy elfogadd a tanácsait és megfontold az érveit, mindenképpen szükséges, hogy megbízz a kiviteleződben, de legalább ennyire fontos, hogy ne hagyd, hogy rábeszéljen valami olyasmire, amit nem szeretnél, vagy amivel nem vagy elégedett.

A kulturált hangnem természetesen elengedhetetlen a jó munkakapcsolathoz, de ne feledd, hogy te vagy az, aki a végén fizet, ezért minden jogalapod megvan az asszertív kommunikációra. Az alábbi mondatokat már jobb, ha most gyakorolni kezded a tükör előtt!

Nagy szívességet teszel magadnak, ha rugalmasan állsz hozzá a terveidhez. Amikor elmondod az elképzeléseidet a kivitelezőnek, lehet, hogy ő elmond olyan aggályokat vagy érveket, amikre te korábban nem gondoltál, hiszen te nem ezen a területen dolgozol.

Ezeket érdemes megfontolni, és sok esetben megfogadni is, de ne feledd, hogy mindig jogodban áll nemet mondani, és a saját elképzelésed megvalósítását kérni. Ha tisztában vagy a nehézségekkel és esetleges kockázatokkal, mégsem fogadod el a kivitelező javaslatát, akkor merj kitartani a saját véleményed mellett. Végső soron azért fizetsz, amit te kérsz, bármi is legyen az!