4 mondat, amit meg kell tanulnod kimondani, ha kivitelezővel dolgoztatsz

Írta: ,

Egy lakásfelújítás nem csak komoly stresszel jár, de jelentős a kiadás is. Van úgy, hogy minden szempontból jobban megéri, ha egy kivitelezőre bízod a dolgokat, ebben az esetben viszont fel kell vértezned magadat, és nevén kell tudnod nevezni a dolgokat.

1/5 Merd kinyitni a szádat!

Nyilvánvaló, hogy azért fogadtál generálkivitelezőt, mert szeretted volna, ha van valaki, aki több tapasztalattal rendelkezik, és teljes egészében átlátja a lakásfelújítást. Ahhoz, hogy elfogadd a tanácsait és megfontold az érveit, mindenképpen szükséges, hogy megbízz a kiviteleződben, de legalább ennyire fontos, hogy ne hagyd, hogy rábeszéljen valami olyasmire, amit nem szeretnél, vagy amivel nem vagy elégedett.

A kulturált hangnem természetesen elengedhetetlen a jó munkakapcsolathoz, de ne feledd, hogy te vagy az, aki a végén fizet, ezért minden jogalapod megvan az asszertív kommunikációra. Az alábbi mondatokat már jobb, ha most gyakorolni kezded a tükör előtt!

2/5 Értem, de nekem ez nem tetszik / nem szeretném.

Nagy szívességet teszel magadnak, ha rugalmasan állsz hozzá a terveidhez. Amikor elmondod az elképzeléseidet a kivitelezőnek, lehet, hogy ő elmond olyan aggályokat vagy érveket, amikre te korábban nem gondoltál, hiszen te nem ezen a területen dolgozol.

Ezeket érdemes megfontolni, és sok esetben megfogadni is, de ne feledd, hogy mindig jogodban áll nemet mondani, és a saját elképzelésed megvalósítását kérni. Ha tisztában vagy a nehézségekkel és esetleges kockázatokkal, mégsem fogadod el a kivitelező javaslatát, akkor merj kitartani a saját véleményed mellett. Végső soron azért fizetsz, amit te kérsz, bármi is legyen az!

3/5 Nem ezt beszéltük meg.

Ott áll a lakásodban, lefestették, beépítették, összerakták, csak éppen nem olyan, mint amilyet megbeszéltetek.

Ha a változást előre nem egyeztette veled a kivitelező, és te nem bólintottál rá előzetesen, akkor minden jogod megvan, hogy azt mondd, nem fogadod el a munkát, és igen, akár arra is kérheted őket, hogy bontsák vissza, rakják újra, fessék át, mert nem ez volt az eredeti egyezségetekben.

Ne fizess olyasmiért, amit nem kértél, vagy amit nem beszéltetek meg előre!

4/5 Szeretném ezt írásba kapni.

Sok későbbi problémát megelőzhetsz vele, ha az elképzeléseiteket, egyezségeiteket írásba is adod, mert így később nem lesz ebből vita, a papír feketén-fehéren leírja, hogy miben állapodtatok meg, és hogy ez mennyibe kerül.

A munka során felmerülő, látszólag apróbb módosításokkal is érdemes így eljárni, még ha ez egy kicsit le is lassítja a munkafolyamatokat, mert ezzel megelőzheted a későbbi kínos helyzeteket.

Ez mennyibe került? Kép forrása: kerkezz/depositphotos.com

5/5 Ez mennyibe került?

Sokunknak fogalma sincs arról, milyen árak vannak a piacon, hiszen nem fogunk minden hónapban lakásfelújításba. Mégis nagyon fontos, hogy tisztában legyél vele, miért mennyit fizetsz, hiszen komoly összegekről lehet szó.

Merj rákérdezni ne csak arra, hogy mennyibe került a lakás kifestése, hanem hogy mennyi volt a festék, a takarófólia, a munkadíj, mennyibe kerültek a szegőlécek vagy a páraelszívó csöve. És igen, merd elkérni a számlát is róla – hiszen a te pénzedről van szó!