4 csalóka trükk, aminek nem szabad bedőlni, ha lakást veszel

Zabolai Margit
Írta: ,

Lakást venni mindig hatalmas döntés, sokaknál pedig valóban életre szóló elhatározást jelent. Azon túl, hogy nem árt, ha leendő új otthonodba belépve rögtön úgy érzed, el tudnád képzelni az itteni életedet, fontos, hogy az alábbi dolgokra is figyelj, amivel az ingatlanosok vagy éppen a tulajdonosok igyekeznek vonzóbbá tenni a lakást, noha talán nem is annyira meggyőző szempontok.

 Esztétikai felújítás Kép forrása: onekindesign.com

Egy szép falfesték, modern tapéta, trendi váza a dohányzóasztalon, és máris beleszerettél a lakásba. Mielőtt azonban a foglalóért nyúlnál a zsebedben, nem árt tisztázni néhány dolgot - például azt, hogy az esztétikai felújítás mellett a műszaki karbantartásra is fordítottak-e gondot?

Érdemes utánaszámolni, hogy egy új vezetékekkel, hálózatokkal felszerelt, de kicsit lepukkant, vagy csak régies stílusú lakást felújítani sokkal olcsóbb mulatság lehet, hiszen a tapétát lecserélni, vagy a falakat átfesteni még mindig egyszerűbb, mint megbontani a falakat, vagy kicseréltetni a gázcsöveket. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen munkával a szép tapéta is oda lenne.

A minőségi csempézés vagy a padlóburkolat már fontosabb szempont, de kizárólag a lakás berendezése ne vezessen meg – a trendi bútorok úgyis mennek a korábbi tulajdonossal, te pedig egy olyan lakásba kerülhetsz, amiben talán néhány évig még nagyon kellemes lakni, akkor viszont komoly összegeket kell majd áldoznod a karbantartásra.

Egy kép, ezer szó Kép forrása: openspacelondon.co.uk

A végső benyomást természetesen úgyis a valós tapasztalat adja majd, de a legtöbben a kiszemelt lakással először az ingatlanhirdetésben találkozunk. Tény, hogy sokszor még maguk az ingatlanosok is olyan képeket lőnek, amin legfeljebb egy homályos kék folt látszik a fürdőszobából, de ez még nem jelenti azt, hogy azonnal le is kellene mondanod az amúgy jónak ígérkező lakásról. 

Ne hagyd, hogy néhány rosszul sikerült fénykép eltántorítson, de azt se, hogy a profi fényképek megvezessenek!

Az, hogy valaki profi fényképészt fogad az ingatlanja befotózásához, persze nem nevezhető csalásnak.

De ha csak azért, mert a képeken jók a fények, ügyesen találták el a jó szögeket, és ettől az egész hirdetésnek elegánsabb, puccosabb a hangulata, még néhány milliót is rádobnak az árra, akkor az már nem biztos, hogy neked is jól jövedelmező üzlet lesz. A képek tehát fontosak, de kritikus szemmel figyeld őket, és dönts a valós benyomás alapján!