3+1 teljesíthető feladat, ami segít idén rendben tartani az otthonodat

Írta: ,

Aki ismer, az tudja, hogy nem én vagyok a rendrakás bajnoka. Oké, nyilván nem esz meg a kosz, de biztos, hogy mindig van valahol egy mosatlan pohár, és a nagyobb volumenű takarításra is nehezen vettem rá magamat hosszú ideig. Ezek a trükkök nekem tavaly segítettek, hogy úrrá legyek a káoszon, még mielőtt kialakulna, és most veled is megosztom őket.

1/4 A kulcs a rendszeresség

Gyorsan összesöpörni, vagy bepakolni a mosogatógépbe nem olyan nagy dolog, de időnként ennél komolyabb takarításra is szükség van. Az egész házat kitakarítani azonban – még ha valaki olyan kis helyen lakik is, mint én – elég hervasztó gondolat, úgyhogy én egy hétvégére egy projektet szoktam betervezni.

Legyen szó a konyháról, a fürdőszobáról vagy mondjuk a nappaliról, a gyors rendrakás meg a lakás általános összekapása után azt az egyet alaposan, de tényleg alaposan kitakarítom. Legyen szó a csempék meg a fugák átsikálásáról, vagy éppen a konyhaszekrény kipakolásáról, az adott helyiségen tényleg az első saroktól az utolsóig végigmegyek.

Mivel néhány hetente sor kerül minden helyiségre, így az egész lakás kordában tartható, és pár hét alatt azért nem harapódzik úgy el a rendetlenség, hogy különösebb kihívást jelentsen az adott helyiség kitakarítása. Azaz elég egy-két óra a hétvégémből, és mégis mindig vállalható állapotban van az otthonom.

2/4 Kellemeset a hasznossal

Ha már hétvége, meg lazulás, az ember persze szeret valami olyan szenvedélyének hódolni, amire egyébként nem biztos, hogy büszke. Az angolban találóan guilty pleasure-nek nevezett jelenséget nálam a bűnügyi reality-k váltják ki, amikből annyi van a YouTube-on, hogy Dunát lehet rekeszteni vele.

Hogy ne legyen bűntudatom, hogy erre vesztegetem az időmet, én össze szoktam kötni a kellemeset a hasznossal, vagyis viszem magammal a laptopot abba a helyiségbe, amelyikben éppen takarítok, és közben a háttérből figyelem a cselekményt. Ha van olyan sorozat, amit szeretsz, de tényleg nem olyan szellemi csúcsokat dönget, hogy teljes figyelmet kívánna, próbáld ki, hogy akkor engedsz meg magadnak egy új epizódot, ha közben valami hasznosat csinálsz.

Én így sokkal könnyebben veszem rá magamat a sütő kisúrolására, nem olyan unalmas a munka sem, és azért sem gyötör a bűntudat, hogy valami agyelszívó műsorra vesztegetem az időmet. Ha nem szereted a sorozatokat, akkor természetesen a klasszikus zenei aláfestés is segítheti a takarítást.

3/4 Szerezd be a megfelelő eszközöket!

Nem kell ezer különböző tisztítószer, de ne nehezítsd a dolgodat azzal, hogy valami olcsó löttyel próbálod levakarni az odaégett zsírt a tűzhelyről.

Akár a természetes, akár a bolti szerekre esküszöl, szerezd be azt, ami neked a legjobban bevált, és ha van rá lehetőséged, ne sajnáld gépekkel könnyíteni az életedet. A nekem például nagyon bevált, de akkor is sokat egyszerűsödött az életem, amikor beláttam, hogy a négy négyzetméteres konyhám mini mosogatójában én nem fogok naphosszat tálakat mosogatni, és vettem egy mosogatógépet.

Mindezek nagyban megkönnyíthetik az életedet, de sokkal kisebb dolgok is segítenek. Ha a tisztítószereket egy helyre, könnyen hozzáférhető helyen tartod, akkor kisebb az esélye, hogy a takarítás terve már ott elbukik, amikor elő kellene halászni a megfelelő szivacsot a mosogató alatti szekrény mélyéről.

+1 tipp: Ne akarj mindent egyedül csinálni! Kép forrása: oksun70/depositphotos.com

4/4 +1 tipp: Ne akarj mindent egyedül csinálni!

Oké, ha mondjuk teljesen egyedül laksz, akkor kénytelen leszel. De ha megosztod valakivel a lakást, akkor ne feledd, hogy ő éppen úgy itt lakik, mint te magad. Ne a te feladatot, hogy eltakaríts mások után!

Az életkoruknak megfelelően kisebb feladatokat a gyerekekre is rábízhatsz, azt meg, ugye mondanunk sem kell, hogy a párod felnőtt emberként pontosan ugyanúgy be tudja pakolni a mosógépet, mint te?

Ne egyedül akarj rendet tartani ott, ahol három másik ember csinál rendetlenséget, mert csak kudarc és frusztráció lesz a végeredmény.