10 ország lakberendezői stílusa

Írta: ,

Nem csupán kalandozni érdemes az idegen és tőlünk távol eső vidékeken, az ottani hangulatot könnyen haza is hozhatjuk. Amellett, hogy mindenhonnan bezsebelünk néhány szuvenírt, a lakberendezési stílusukat egyaránt átmenthetjük saját otthonunkba. 

1/10 Japán

A japán lakberendezés talán az egyik legkifinomultabb és legletisztultabb stílus, amit az otthonunkban megvalósíthatunk. Alkalmazása során mindenképpen matt, egyszerű, lehetőleg természetes felületeket és színeket használjunk.

A falak általában világos színűek, akárcsak a fapadló, bár utóbbi készülhet kőből is. A bútorok alacsonyak, főként sötétszínűek, így ellensúlyozzák az alapok világosságát.


Mi a japánok mély lelki nyugalmának titka? Utánajártunk!


Kihagyhatatlan elem a nappaliban a kisméretű, széles asztalka kényelmes párnákkal, amiken leginkább törökülésben foglalhatunk helyet. Az ablakokat ne díszítsük függönnyel, helyettük használjunk rolót, falécekből álló redőnyt.

Díszítsük a lakást bambusszal, lótuszvirág és madár motívumokkal, vázákkal, füstölőkkel, különleges lámpaburákkal.

2/10 Kína

A kínai lakberendezés főbb színeiben és anyagaiban hasonlít a japán stílusjegyekre, de azért mégis jelentős momentumokban különbözik.

Kiemelten népszerű anyag a bambusz, de szívesen építkeznek ében-, tea- és rózsafa felhasználásával, ezeket mi is átmenthetjük otthonunkba.

Meglepő módon jóval nagyobb ülőfelületekkel, szélesebb támlákkal dolgoznak, mint ahogy azt hazánkban megszokhattuk, így lakásunkba mi is méretes székeket vásároljunk.

Szemben a japán stílussal, a kínaiak messze nem a matt felületekre helyezik a hangsúlyt, náluk a lakkozás különös jelentőséggel bír.

A csillogó bútorokon felül dekorálhatjuk a falakat polcokkal, különféle formájú és méretű rekeszekkel, bár ezeket ne mindig töltsük meg teljesen tartalommal.

3/10 Marokkó

A marokkói lakberendezés meglehetősen hivalkodónak számíthat az európai szemnek, sokan ezért is zárkóznak el ettől az egzotikus stílustól.

Mivel az országban nem engedélyezett az ember- és az állatábrázolás, ezért a stílusjegyeket magunkra öltve nekünk is a kacskaringózó virág- és növénymotívumokat kell előtérbe helyeznünk.

A főbb színeknek inkább visszafogottat, fehéret, bézst válasszunk, mindezt egészítsük ki feltűnő kékkel, naranccsal, bordóval. Inkább a berendezést emeljük a központba, vásároljunk mozaikos tányérokat, lámpaburákat, kovácsoltvas dekor tárgyakat, díszített üveg- és képkereteket, mintás szőnyegeket, textileket.

Bútoraink legyenek kisméretűek, faragottak és sötétszínűek, részben, vagy egészen kovácsoltvasból készültek.

4/10 India

Aki túlságosan hivalkodónak találta a marokkói stílust, az az indiaitól valószínűleg még inkább távol tartja magát.

Utóbbi még több színt, még cirádásabb motívumokat használ, amiket a változatosság kedvéért rendszeresen átsző az arany és az ezüst.

Elsőként tehát minél mintásabb és élénkebb textileket kell vásárolnunk, amiket feltétlenül boronáljunk is össze. A bútorok rusztikusak, masszívak, gondosan díszítettek legyenek, főleg dió-, meggy és rózsafából készüljenek.

Használjunk ridegnek tűnő burkolóanyagokat, amiket törjünk meg méretes függönyökkel, akár cél nélkül, a falak közepén.

Díszítőelem gyanánt válasszunk kovácsoltvas tárgyakat, izgalmas lámpákat, teáskészletet, a stílusra jellemző, faragott szobrokat és rengeteg ülőpárnát.

5/10 Görögország

A görög stílus a mediterrán lakberendezés jelentős képviselője, emiatt meglehetősen különleges jegyekkel rendelkezik.

Legfőbb célja a helyiségek hűvösen tartása, a napfény visszaverése, ennek köszönhetjük a két főszín összeboronálását.

A falak legyenek hófehérek, az ajtó- és ablakkereteket pedig fessük élénk kékre, majd ezt a két színt a terrakottával kiegészítve vezessük végig az egész lakáson.

Használjunk minimális mennyiségű bútort, csak olyat vigyünk be a lakásba, aminek funkciója is van. A hálóban bátran állítsunk fel baldachinos ágyat, a fürdőben pedig vessük be a jól ismert mozaikot.

Dekoráció gyanánt szorítkozzunk az agyag- és cserépedényekre, ültessünk beléjük mediterrán növényeket, olajbogyót, citromfát, végül kovácsoltvas tárgyakkal egészítsük ki az összhangot. 

6/10 Spanyolország

Bár Spanyolország legalább annyira mediterrán, mint a görög vidék, mégis alapjaiban különbözik egymástól a két stílus.

Spanyolországra leginkább a kovácsoltvas rácsozások, dekor tárgyak, a mázas csempék, a különböző méretű és funkciójú, vaspántokkal díszített bútorok jellemzőek, ezekből otthonunkba is érdemes néhány különlegesebb darabot beszereznünk.

Legfőbb hangsúlyt a kőburkolatokra, faragott faanyagokra, barnás, bézses, vöröses, sötétzöldes színekre kell helyeznünk.

A textileken, faliképeken nyugodtan használjunk feltűnő motívumokat, mintákat, ábrázolásokat, továbbá helyezzünk el a lakásban minél több méretes cserepes növényt, virágot.

Próbáljunk hangsúlyt találni a rusztikus anyagok, az izgalmas minták és az antik hatású berendezési tárgyak között.

7/10 Franciaország

A francia lakberendezés meghatározó eleme a nagy belmagasság, ezért leginkább galériás, tetőtér nélküli lakásokban tudjuk éltre hívni a stílusjegyeket.

Színek gyanánt használjunk szolid, visszafogott tónusokat, főként pasztellszíneket, hagyjuk, hogy a természetes fény még jobban érvényesülhessen. Bátran voksoljunk a minták, motívumok mellett, de ügyeljünk rá, hogy ezek ne üssenek el az alapszínektől.

Alkalmazzunk ódon hatású, de nem túl sötét bútorokat, kifejezetten jót teszünk, ha akár több százéves darabokat enyhén felújítunk.

Minőségi anyagokat (selymet, kasmírt, pamutot) használjunk fel a lakberendezés során, helyezzük a központba az elegánsabbnak ható dekor tárgyakat.

Utóbbiak készülhetnek üvegből, kristályból, de népszerű anyag a tükör, illetve minden antikolt hatású elem.

8/10 Anglia

Az angol vidéki házakra leginkább a vintázs kifejezés illik, ami manapság az egyik legközkedveltebb irányzatnak bizonyul. Gyakran amennyire rusztikus kívülről egy ilyen ház, belülről annyira nőies és kifinomult.

Legnépszerűbb szín a fehér, nem ritka, hogy ezt a vakítóan világos tónust megtaláljuk a falakon, a padlón és a berendezési tárgyakon egyaránt.

A stílusjegyek megvalósítása során tehát főként a fehér különböző tónusaira támaszkodjunk, csupán a kiegészítőket, textileket színezzük meg tipikus vintázs motívumokkal.

Ha nagyobb felületeken másfajta színeket is vinnénk a lakásba, maradjunk a rusztikus, sokszor antiknak tűnő vonalon, főleg barnás, bézses, olívazöldes árnyalatokkal, fával, kővel, téglával, kovácsoltvassal dolgozzunk.

9/10 Mexikó

A mexikói stílus tökéletes azok számára, akik egyáltalán nem félnek az élénk színektől, akkor sem, ha azok valóban rendkívül élénkek és egymástól távol állóak.

Mivel a stílusra nem jellemző az újszerűség, akár a régi fenyőbútorainkat (főleg, ha azokon kovácsoltvas pánt található) ugyancsak átfesthetjük élénk árnyalatokra. Bátran kombináljuk össze a sárgát, bordót, kéket, a türkizt és a rózsaszínt, a mintákkal pedig főleg ne szerénykedjünk.

Jellemző dekorációs tárgyak gyanánt választhatunk agyag- vagy faragott faszobrokat, álarcokat, kovácsoltvas csillárokat. Népszerűek a színes üvegtárgyak, az ezüst kerettel megbolondított tükrök és képek.

A textilek leginkább kézzel szőttek, ezekből némi kézügyesség mellett akár saját változatot is készíthetünk.

10/10 Skandinávia

Ahogy a mediterrán vidékre igaz, hogy nagyvonalakban fedik egymást a stílusok, úgy minimális eltérésekkel mindez rávetíthető a skandináv tájékra (tehát: Finn-, Svédországra, Norvégiára és Dániára) is.

Európa északi részéhez idomulva dolgozzunk hatalmas ablakokkal a természetes fényért, amit erősítsünk meg világos színekkel. Válasszunk bézses, világosbarnás padlókat és bútorokat, kandallót pedig feltétlenül építessünk.

Voksoljunk a természetes anyagok mellett, lehetőleg minél több helyen hagyjuk érvényesülni a fát, és a kőburkolatot. Utóbbi durvaságát törjük meg vastag és puha plédekkel, szőnyegekkel, dolgozzuk méretes párnákkal.

A feltűnő motívumokat a kiegészítőkre koncentráljuk, dekoráció gyanánt képeket, gyertyákat, lámpákat válasszunk.