10 ország lakberendezői stílusa

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Nem csupán kalandozni érdemes az idegen és tőlünk távol eső vidékeken, az ottani hangulatot könnyen haza is hozhatjuk. Amellett, hogy mindenhonnan bezsebelünk néhány szuvenírt, a lakberendezési stílusukat egyaránt átmenthetjük saját otthonunkba. 

A japán lakberendezés talán az egyik legkifinomultabb és legletisztultabb stílus, amit az otthonunkban megvalósíthatunk. Alkalmazása során mindenképpen matt, egyszerű, lehetőleg természetes felületeket és színeket használjunk.

A falak általában világos színűek, akárcsak a fapadló, bár utóbbi készülhet kőből is. A bútorok alacsonyak, főként sötétszínűek, így ellensúlyozzák az alapok világosságát.


Mi a japánok mély lelki nyugalmának titka? Utánajártunk!


Kihagyhatatlan elem a nappaliban a kisméretű, széles asztalka kényelmes párnákkal, amiken leginkább törökülésben foglalhatunk helyet. Az ablakokat ne díszítsük függönnyel, helyettük használjunk rolót, falécekből álló redőnyt.

Díszítsük a lakást bambusszal, lótuszvirág és madár motívumokkal, vázákkal, füstölőkkel, különleges lámpaburákkal.

A kínai lakberendezés főbb színeiben és anyagaiban hasonlít a japán stílusjegyekre, de azért mégis jelentős momentumokban különbözik.

Kiemelten népszerű anyag a bambusz, de szívesen építkeznek ében-, tea- és rózsafa felhasználásával, ezeket mi is átmenthetjük otthonunkba.

Meglepő módon jóval nagyobb ülőfelületekkel, szélesebb támlákkal dolgoznak, mint ahogy azt hazánkban megszokhattuk, így lakásunkba mi is méretes székeket vásároljunk.

Szemben a japán stílussal, a kínaiak messze nem a matt felületekre helyezik a hangsúlyt, náluk a lakkozás különös jelentőséggel bír.

A csillogó bútorokon felül dekorálhatjuk a falakat polcokkal, különféle formájú és méretű rekeszekkel, bár ezeket ne mindig töltsük meg teljesen tartalommal.