Zöld kert egy befőttesüvegben: lehetséges!

Írta: ,

Egy kevés zöld, néhány élő növény minden környezetet inspirálóbbá, kellemesebbé tehet. Ha a saját terráriumodat készíted el, azzal nem csak mini kertet varázsolhatsz az olyan apró helyekre is, mint mondjuk az íróasztalod, de sokkal különlegesebb lesz a látvány is, mintha csak egy cserepes virágot vennél.

1/5 Ajándékba is tökéletes

A kis terráriumokat az angolban önfenntartó kis világoknak is nevezik, hiszen valóban úgy működnek, mint egy talpalatnyi bolygó.

Az igazán profik arra is figyelnek, hogy megfelelő legyen a terrárium páratartalma, elegendő oxigént termeljenek újjá a növények, így szinte be sem kell avatkoznod ahhoz, hogy a flóra életben maradjon.


Csodás kövirózsa kompozíciók


A kis terráriumokat akár egyszerű befőttesüvegbe is teheted, de léteznek kifejezetten erre a célra gyártott vázák is.

A mini terrárium kerülhet az íróasztalodra, vagy lehet a dohányzóasztal dísze, de ajándéknak is tökéletes.

2/5 Mire lesz szükséged?

A terráriumok elkészítése egyszerűbb, mint hinnéd, és semmi beszerezhetetlenre nem lesz szükséged.

Válaszd ki a megfelelő üveget, majd a méretnek megfelelő mennyiségben készíts elő virágföldet, kavicsokat és faszenet - mindegyikből egy rétegre lesz szükséged.

A kavicsok és a faszén a jobb szellőzés és a vízáteresztés miatt kellenek. Használhatsz még néhány nagyobbacska követ a dekoráláshoz, és persze szükséged lesz növényekre - a legjobbak a mohák, zuzmók, pozsgások

. Egy kiskanál és néhány pálcika segít majd, hogy ott is eligazgasd a talajt, ahová a kezed nem fér be.

3/5 Így készítsd el!

Az üveg aljára a kavicsok kerülnek, erre jön a faszén, végül pedig maga a virágföld, amibe a növényeket ültetheted. Innentől kezdve nincs is más dolgod, mint időnként egy kevés vizet locsolni a virágokra, ha szükségét látod.

A legjobb, ha a terráriumodat napos helyen tartod, de ne tedd a tűző napra, mert az üveg felerősítheti a fényt, és a növények könnyen kiégnek. A terráriumodat fel is akaszthatod valahová, és ha kúszónövényeket teszel bele, ezek akár ki is nőhetnek az üvegből.

4/5 Díszítsd kedved szerint!

A saját terráriumod a saját kis világod, amit kedved szerint dekorálhatsz. Kerülhetnek bele színes kövek vagy apró kerti díszek is, de új életet lehelhetsz a gyerekek megunt műanyag játékaiba is.

Ne félj elengedni a fantáziádat, bátran teremts egy különleges, képzeletbeli világot - itt semmi sem tilos, és semmi sem kötelező, ráadásul a szereplőket bármikor lecserélheted, a díszleted megmarad, és könnyedén újabb világot alkothatsz belőle.

5/5 Vízi növényekkel is működik

Ha nem szeretnél a virágfölddel bajlódni, készíthetsz aprócska vízi világot is. Ekkor is szükséged lesz néhány kavicsra, amiben a vízi növényed gyökeret verhet, de egyébként csak vízzel kell feltöltened az üveget.

Ahhoz, hogy a növényed mindig elegendő tápanyaghoz jusson, virágboltokban kapható, vízinövényeknek készített tápoldatot érdemes időről időre a terrárium vízéhez adagolni, majd már csak hátra kell dőlnöd, és gyönyörködhetsz a víz felszínén lebegő sziromcsodában.