Természetesnek ható térelválasztók a kertben – Mutatjuk, hogyan különítheted el a zónákat

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Természetesnek ható térelválasztók a kertben – Mutatjuk, hogyan különítheted el a zónákat

Szerettük volna, ha a kertünkben jól elkülöníthetőek a különböző zónák, emiatt nem csak térkővel, hanem egy kisebb kerítéssel is elválasztottuk az aktívan használt részt a füvesített területtől. Azonban amikor szóba került, hogy utóbbit részben megtöltjük virágokkal és gyümölcsbokrokkal, akkor felmerült a kérdés, hogyan is választhatnánk el ízlésesen a növényeket a gondozott gyeptől. Végül a süllyesztett ágyásszegélyek mellett döntöttünk, de megmutatom, milyen alternatívák közül válogathatsz még, ha te is éppen a kertedet tervezed.

1. Láthatatlan elválasztók

A gazok terjedését éppúgy nem könnyű megelőzni a kertben, mint azt, hogy a fű betörjön a virágok közé. Szerencsére manapság már sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, amikkel akár láthatatlan határt is szabhatunk a zónák közé. Ilyenek az ágyásszegélyek: létezik belőlük fém, műanyag, gumi, néhány centis és egészen magas, fémszínű, vagy éppen zöld…

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ha szeretnél szinte láthatatlan választékot a kiskert és a fű közé, akkor érdemes olyan ágyásszegélyt választanod, amit viszonylag mélyre tudsz rejteni, és ami csak éppen kilóg a földből. Ennek köszönhetően a fűvel borított rész és a virágok között nem lesz feltűnő az átmenet, azonban konkrét határt szabhatsz a két zóna között. Itt sajnos kicsit macerásabb lehet a fűnyírás, de kárpótolhat, hogy a különféle gyepszegélyeknek köszönhetően bármilyen mintát kialakíthatsz: az egyenes vonalakon túl népszerűek a hullámok, de az ültetett virágok ívét is lekövetheted, így igazán természetes lesz a végeredmény.

2. Maradék térkőből

A térkövezés során használt szegélyek meglehetősen sok munkát igényelnek, hiszen ezeket a megfelelő szögben, betonnal kell az előre ásott árokban elhelyezni. Ott, ahol nincs térkő a kertben, nem feltétlenül indokolt ez a gondos rögzítés. Azonban, ha a látvány tetszik és maradt néhány négyzetméternyi térkövetek, akkor a felhasználásukkal egységessé teheted a kert összképét. Ehhez csak annyi a teendőd, hogy a kiskert és a gyep közé akkora mélyedést ásol, amibe a térkövek tökéletesen belepasszolnak.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Ha van lehetőséged a beton alap készítésére, akkor teljesen fix és masszív elválasztód lehet, de a legtöbb kiskertben az is tökéletesen megfelel, ha murvával felszórt alapra teszed a térköveket. Ezután csak annyi a dolgod, hogy a virágok felőli oldalt feltöltöd kavicsokkal, vagy akár mulccsal, földdel. Természetesen itt is több lehetőséged adódik a variációkra, hiszen készíthetsz dupla szegélyt, állíthatod függőlegesen, vagy akár vízszintesen is a térköveket, ahogy neked tetszik.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?