A legszebb szobanövények, amelyek télen is zöldet csempésznek az otthonodba

Jankovics Anna
Írta: ,

A szobanövényekkel munka van. Viszont ilyenkor, amikor a természet alszik, szín, illat és hang híján vagyunk, és hálát adunk kitartásunknak, ha van élő szobanövényünk. Életet, színt lop a lakásba szorult mindennapokba…

A zöld a „legtermészetesebb” szín

Az ember nem egy szobába, nem a TV elé, hanem a világ természeti csodájába lett teremtve. Éppen ezért hat a zöld szín olyan csodásan az emberre.

A zöld a tavasz, ezért a megújulás, az élet színe. Vágyunk a zöld közelségére, arra, hogy egy kicsit becsempésszük mindennapjainkba a szobanövények által a természetet. Kiegyensúlyoz, megnyugtat.

A növények gondozása, fejlődésük figyelemmel kísérése olyan elfoglaltság, ami mindennapi, megnyugtató, pár perces felüdülést jelent, sőt, napi ritmust.

Mindennapos „munkánk” által apró, értelmes pillanatokat adunk magunknak, és bár a növény nem képes érzelmekre, belőlünk érzelmeket vált ki, ami kiegyensúlyozottságunkhoz hozzájárul.

Télben tavasz

Télen felértékelődik a szobanövények szerepe. Ha nincs még szobanövényünk, és gyors hatást akarunk, ültessünk búzát, vagy épp a kicsírázott hagymákat is elültethetjük, ha annyira vágyjuk a természetet.

Ha egyszerűbb, szapora szobanövényeink vannak, szétültethetjük őket, hogy a lakás minden zugába kerülhessen belőlük.

A szobanövények elvitathatatlan előnye, hogy otthonosabbá teszik a lakást. Mielőtt neki állnánk telepakolni lakásunkat mindenféle növénnyel, számba kell venni sajátmagunk és a növény szükségleteit is.

Ha gyerek vagy kisállat van a lakásban, fontos meggyőződnünk arról, hogy a növény mérgező-e.

A növények szempontjából pedig fel kell mérni, hogy mennyi fényre, mekkora élettérre van szüksége, mert gyors kudarc érhet minket, ha erre nem vagyunk tekintettel.