Te ismered a harlekinkaticákat?

Kerekes Vivien
Írta: ,

A piros színű, pettyes szárnyú katica a bogarak között nagy valószínűséggel dobogós helyett foglalna el a népszerűségi listákon. Az elmúlt években viszont te is megtapasztalhattad már, ahogy kevésbé barátságos „rokonaik” sorra lepik el a házak falát, kerteket és szinte bármit, ami megtetszik nekik. De vajon mik is azok a harlekinkaticák, és hogy kerültek ide ilyen hirtelen?  

Barátból ellenség Kép forrása: www.bonide.com

A harlekinkatica ránézésre ártalmatlannak tűnhet, azonban ne tévesszen meg a külseje; a bogarak között ugyanis igazi ragadozónak számít.

Eredetileg Kelet-Ázsiából származik, mára azonban Magyarországon is ezrével bukkannak elő, nem sokkal azután, hogy ősziesre váltott az időjárás.

Benned is felmerült, hogy került ilyen messzire az otthonától ez a katicafajta?

Nos, korábban az USA-ban kezdték el betelepíteni őket, mert úgy tűnt, könnyű szerrel legyűrik a levéltetveket, ami a mezőgazdaságban sok hasznot hozott.

Így kis idővel később már nálunk is megjelentek, néhány év alatt azonban haszonállatból igazi kártevővé változtak.

A katicák is lehetnek károsak?

Az egyik legnagyobb gond ezekkel a bogarakkal, hogy az országban őshonos kétpettyes- és hétpettyes katicákat is szívesen eszik meg vacsora gyanánt, aminek következtében a számuk egyre gyorsabban csökken.

Ráadásul nem csak ők vannak veszélyben: sokszor még a gyümölcsöket is elpusztítják a harlekinek.

Leginkább az almát, körtét és málnát kedvelik, de az abszolút kedvenceik közül a szőlő sem maradhat ki.

Ez pedig ahhoz vezet, hogy a testükben található keserű vegyületek véletlenül belekerülhetnek a készülő mustba is, teljesen elrontva annak egyedi ízét.