Tavaszi teendők a kertben - Metszés, gyepgondozás és ültetés

Írta: ,

Ha olyan szerencsés helyzetben van, hogy magadénak tudhatsz egy kis kertet, akkor most, hogy beköszöntött a jó idő, itt az ideje elvégezni a ház körüli munkákat is. Nem tudod, pontosan hol is kezd hozzá a feladatokhoz? Ehhez adunk most egy kis segítséget.

1/4 Időben kell elkezdeni!

Aki igazán szép kertet szeretne, annak nem árt figyelemmel kísérnie a meteorológiai előrejelzéseket is. Már a márciusi fagyok megszűntével elkezdődnek a kerti tevékenységek, de ha csak most, április elején vágunk bele sem késtünk még le semmit.

Ha élvezni szeretnénk a természet szépségét és kincseit, igen is bele kell ölni egy kis energiát is. Nem véletlenül mondja Bálint gazda, hogy "az idejében elvégzett kerti munka a legjobb biztosítéka a gazdag nyári és őszi termésnek!”

Lássuk pontosan mit és hogyan kell csinálni!

 

Metszés Kép forrása: Melica/depositphotos.com

2/4 Metszés

Ha már elmúltak a nagy fagyok, ideje levenni a rózsákról és az évelő növényekről a téli takarást. Ha szép napos idő van, a metszésnek is neki lehet látni.

A profi kertészek úgy tartják, akkor kell ezt elvégezni, amikor az aranyeső is virágzik. A metszés célja, a tápanyagforgalom irányítása.

Fontos, hogy a beteg, sérült ágakat mindig távolítsuk el! Tegyük szellőssé a bokrokat úgy, hogy a befelé nőtt vesszőket is kivágjuk. Arra figyeljünk, hogy a metszés mindig ferdén történjen, szorosan a rügy felett.

3/4 Gyep gondozása

Bizony-bizony, ha nyáron mezit láb szeretnél szaladgálni a puha fűben, azért most kell megdolgozni. Alaposan tisztítsd meg és szellőztesd ki a gyepet.

Ehhez fogj egy nagy lombseprűt és ennek segítségével fésüld át alaposan a füvet. Így könnyebben levegőhöz jut és a rothadásos betegségek is elkerülhetőbbek.

Április végétől, amikor már elég meleg az idő, ha szükséges újravetheted vagy pótolhatod a füvet, a hiányzó részeken.

 

4/4 Virágok ébresztgetése

Eljött az ideje a dézsás és balkon növények átültetésének is, arra figyelj, hogy ha túl nagy cserépbe van ültetve, akkor a felső talajréteget cseréld le.

Szedd elő a garázsból a muskátlikat, hiszen itt az idő, hogy ők is felébredjenek a téli álomból.

Ültesd át, és ha van rá lehetőséged először egy kicsivel világosabb és melegebb helyre tedd, így szépen lassan szoktathatod hozzá a fényhez és a melegebb levegőhöz.