Szobanövények, amik a hideg hónapokban virágoznak

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ha imádod a szobanövényeket és a virágokat, akkor biztos rosszul érint, hogy ősszel és télen sokszor mellőznöd kell ezeket a csodákat. Nem muszáj ennek így lennie, tudatosan könnyen összeválogathatod azokat a növényeket, amik a hideg hónapokban bontogatják a szirmaikat.

Orchidea Kép forrása: Wikipédia

A hazánkban a legkönnyebben gondozható orchideák, a pillekosborok csaknem egész évben virágoznak.

A rövid, átmeneti, virágzásmentes, virághullás időszakában is megfigyelhetjük, hogy folyamatosan jönnek az új hajtásaik, amik záros időn belül hozzák a kisebb-nagyobb bimbókat, majd a rendkívül tartós, hónapokon át tündöklő virágokat.

Egy szó, mint száz, ha jól érzi magát az orchideánk és rendszeresen, de mérsékelten támogatjuk tápoldattal, akkor számolhatunk vele, hogy ősszel és télen is virágozni fog.

Sőt, a szakértők egyenesen azt javasolják, hogy ha az orchideánk sokáig nem virágzik, tegyük kicsit hűvösebb, de továbbra is világos helyre, ugyanis a tűző nap éppúgy nem tartozik a megfelelő életkörülmények közé, mint a túlöntözés.

Krizantém Kép forrása: Wikipédia

A krizantém tipikus őszi virág, a szezonban lépten-nyomon találkozhatunk vele virágboltokban és a nagyáruházakban egyaránt.

A krizantémot tarthatjuk a szabadban és a lakásban is, bár tény, hogy utóbbi esetén már komolyabb szakértelemre lesz szükségünk.

Mivel a krizantém évelő növény, télen nem tűri a meleget, de még a szobahőmérsékletet sem, hűvös helyre van szüksége annak érdekében, hogy a következő évben is fejlődni tudjon.

Éppen ezért sokkal célszerűbb ősszel megvásárolni a cserepes növényt, egy-két hónapig gyönyörködni benne a lakásban, majd miután elnyílt, a virágokat és a szárakat visszavágva átteleltetni a pincében.

Minimális öntözéssel kell gondoskodni a növényről, s tavasszal kiültethetjük a szabadba, ahol friss virágokat fog hozni.