Készíts sziklakertet saját kezűleg – Ezekre figyelj oda, ha belevágsz

Kató Iringó
Írta: ,
Készíts sziklakertet saját kezűleg – Ezekre figyelj oda, ha belevágsz

Ha kertes házban élsz, és nem ódzkodsz a kertészkedéstől, van számodra egy szuper ötletünk! Építs egy csodálatos sziklakertet, amellyel nem lesz sok teendőd, de a szomszédok biztosan irigykedve nézik majd! :) 

Hova építsd a sziklakertet? Kép forrása: gardenideaspicture.us

A sziklakertet a legjobb a kert napos részén kialakítani, lehetőleg lejtős területen – számos olyan sziklakert van, amely „mostoha’’ lépcsőzetes, nem egyenletes talajra épült, és mind nagyon szép látványt nyújt.

Ami a talajt illeti: többnyire a laza, jó vízvezető képességű talaj a legelőnyösebb, de lényegében bármilyen megteszi, hiszen inkább az elegendő vízmennyiség és a megfelelő mértékű napfény a legfontosabb szempont, mivel a tipikus sziklakerti növényeknek nagy a fényigényük.

Hogyan építsd meg? Kép forrása: flickr.com

Miután beszerezted a sziklákat és az összes hozzávaló növényt, akkor jöhet a munka nehezebbik része: a sziklakert kialakítása. Az előre kijelölt napos helyet gyomláld ki, majd kb.

30-40 cm mélységben távolítsd el a termőtalajt.

Ezután állítsd elő a laza talajkeveréket: fele arányban keverj apró murvát vagy durva szemű homokot a földhöz. A keverék vízvezető képessége akkor megfelelő, ha a ráöntött víz azonnal keresztüljárja és nem ül meg a tetején. A keverékhez hozzáadhatsz némi marhatrágyát is, az majd szépen beindítja a talajéletet. Ezt követően helyezd el az alapot adó köveket úgy, hogy a látvány impozáns legyen – a sziklakert 2/3-át tegyék ki a sziklák és a talajkeverék, 1/3-át pedig a növényzet –, majd a sziklák közeit töltsd fel az előre elkészített talajkeverékkel, vagyis jól nyomkodd a kövek közé. Ezután jöhetnek szépen sorban a növények!

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!