5 salátafajta, amit egész nyáron termeszthetsz – Garantáltan vegyszermentes étkezéshez

Balog Marianna
Írta: ,
5 salátafajta, amit egész nyáron termeszthetsz – Garantáltan vegyszermentes étkezéshez

Tavasszal ellepik a piaci standokat a saláták, azonban ezt a zöldségfajtát az évnek nemcsak ebben az időszakában, hanem egész nyáron, sőt, ősszel, de akár még télen is fogyaszthatod. Ha garantáltan vegyszermentes, friss zöldséget szeretnél enni, nincs más dolgod, mint beszerezni pár csomag salátamagot – akkor se keseredj el, ha nincs kerted, a célnak ugyanis akár egy erkély is megfelel. Ez a zöldség balkonládában vagy nagyobb cserepekben is vígan megterem, sőt, egyes fajták beérik a konyhaablak párkányával is. A következőkben azokkal a salátafajtákkal ismerkedhetsz meg, melyek termesztésébe akkor is belevághatsz, ha már jócskán benne vagyunk a nyárban. Például most.

Kerti zsázsa

A kerti zsázsa az a salátafajta, melynek magjait az év bármely napján elvetheted. Termesztheted a kertben vagy az erkélyen, télen pedig a konyhaablakban.

Minél sűrűbben veted el a magokat, annál több lesz a szüretelnivaló. A kerti zsázsa magjai 20 ºC-on pár nap alatt kikelnek, két hét múlva pedig már fogyaszthatod is a saját termesztésű zöldségedet.

Kéthetente vesd el a magokat, így folyamatosan szüretelheted a friss leveleket. Sőt, ha a szedésnél nem vágod vissza túlságosan a növényt, akkor akár újra is szüretelhetsz róla. A rukkolához hasonlóan a kerti zsázsa apró fehér virágai is ehetőek.

Római saláta

A római salátát, vagy más néven kötözősalátát szintén egész nyáron termesztheted. A magokat március és július között vesd el, 1 cm mélyen.

A sor- és tőtávolság egyaránt 30-40 cm legyen. A római salátát rendszeresen öntözni kell, valamint a növény teljes kifejlődése után a leveleket felül össze kell kötözni, hogy ne érje őket fény és víz belül.

A júliusban elvetett magok termését egészen októberig szüretelheted.

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?