5 hihetetlenül ronda növény, amit nem szeretnél a nappalidban látni

Zabolai Margit
Írta: ,

Vannak vadvirágok, amelyeknél szebbet el sem tudnánk képzelni a balkonládába, vagy akár egy menyasszonyi csokorba sem. Aztán vannak növények, amelyeknek a nemesítésén nem véletlenül nem dolgozik szakemberek serege… Persze, minden földi teremtmény szép a maga módján, de reméljük, ezek a növények nem sértődnek meg, ha azt mondjuk, hogy a megjelenésük legalábbis sajátos, hogy finoman fogalmazzunk.

Csípős parásgereben Kép forrása: fotocommunity.de

Latin nevén Hydnellum peckii, de az angol nyelvben vérző fog növényként, vagy ördög fogaként is ismert.

Ha most azt mondod, hogy ez nem is növény, hanem gomba, akkor egyrészt teljesen igazad van, másrészt szeretnénk megkérni, hogy lépj most túl ezen a tényen, és beszéljünk a sokkal fontosabb és nyilvánvaló tényről, miszerint ez a fehér, szivacsos valami úgy néz ki, mintha tátongó sebek nyíltak volna egy csontdarabon.

Röviden úgy tudnánk összefoglalni a véleményünket: fúj. Ha mindez nem lenne elég, a csípős parásgereben egyébként a szemölcsgombák rendjébe tartozik.

Ezt mondjuk a javára kell írnunk: már a nevével figyelmeztet, hogy semmi jóra ne számítsunk tőle.

Actaea pachypoda Kép forrása: kuriositas.com

A békabogyók rendszertani kategóriája alá tartozó növénnyel messziről nézve nincsen semmi baj, átlagos, hétköznapi, unalmas bogyósnak tűnik.

Közelebbről szemügyre véve azonban úgy hat, mintha apró szemek nőnének a termések szárain, és bár szegény növény nyilván nem azért lett ilyen, hogy kiborítsa a megjelenésével az arra érzékenyeket, mégis sikerülhet neki.

Valószínűleg mindenki, aki rosszul lesz mindentől, ami a szemgolyótól kapcsolatos – én például ilyen vagyok, és biztos, hogy nem vagyok magányosan ezzel a fóbiámmal – rémálmaiban fog legfeljebb találkozni ezzel a növénnyel, de nem egy cserében a balkonján.