Őszi tennivalók a kertben – ezekről ne feledkezz meg!

Kató Iringó
Írta: ,

Kiváló kikapcsolódás szemlélni az őszi tájat vagy éppen a saját kis kertünket, ez az évszak azonban jó pár tennivalót is tartogat a kerttulajdonosoknak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 feladatot, amire mindenképpen keríts sort, mielőtt beköszönt a tél!

Helyezd át! Kép forrása: howgarden.com

Ha vannak fagyérzékeny, gumós növények a kertedben, mint például dália, begónia vagy kardvirág, akkor azokat még a fagy előtt ásd ki és tedd száraz, fagymentes helyre a következő tavaszig.

A mediterrán dísznövényeket is muszáj még időben bemenekíteni a téli hideg elől, így például a leandert és hibiszkuszt se hagyd kint a kertben, hanem inkább vidd be egy kb. 15 fokos, világos helyiségbe, például a lépcsőházba.

Itt az ideje, hogy eldöntsd, milyen új lakóval vagy lakókkal szeretnéd bővíteni a kertedet. Ha igazán vállalkozó szellemű vagy, akkor akár új lombhullató cserjét vagy fát is költöztethetsz a kertedbe, ám ha beéred kisebb projekttel is, akkor jöhetnek az olyan hagymás növények, mint a tulipán, a liliom, a jácint vagy a nárcisz, illetve az olyan mutatós kúszónövények, mint a borostyán vagy a vadszőlő.

Ezek elültetésének mindenféleképpen ősszel kell megtörténnie, hiszen így elég idejük lesz tavaszig megerősödni.

Ha esetleg nem bírod ki tavaszig színes virágok nélkül a kertedben, akkor a tündéri árvácskát ajánljuk, ugyanis ez fajtától függően szeptembertől egészen novemberig virágozhat, sőt, miután elég jól bírja a hideget, enyhe tél esetén akár tavaszig is kitart a virágzása.