Őszi tennivalók a kertben – ezekről ne feledkezz meg!

Írta: ,

Kiváló kikapcsolódás szemlélni az őszi tájat vagy éppen a saját kis kertünket, ez az évszak azonban jó pár tennivalót is tartogat a kerttulajdonosoknak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 feladatot, amire mindenképpen keríts sort, mielőtt beköszönt a tél!

Helyezd át! Kép forrása: howgarden.com

1/5 Helyezd át!

Ha vannak fagyérzékeny, gumós növények a kertedben, mint például dália, begónia vagy kardvirág, akkor azokat még a fagy előtt ásd ki és tedd száraz, fagymentes helyre a következő tavaszig.

A mediterrán dísznövényeket is muszáj még időben bemenekíteni a téli hideg elől, így például a leandert és hibiszkuszt se hagyd kint a kertben, hanem inkább vidd be egy kb. 15 fokos, világos helyiségbe, például a lépcsőházba.

2/5 Ültess!

Itt az ideje, hogy eldöntsd, milyen új lakóval vagy lakókkal szeretnéd bővíteni a kertedet. Ha igazán vállalkozó szellemű vagy, akkor akár új lombhullató cserjét vagy fát is költöztethetsz a kertedbe, ám ha beéred kisebb projekttel is, akkor jöhetnek az olyan hagymás növények, mint a tulipán, a liliom, a jácint vagy a nárcisz, illetve az olyan mutatós kúszónövények, mint a borostyán vagy a vadszőlő.

Ezek elültetésének mindenféleképpen ősszel kell megtörténnie, hiszen így elég idejük lesz tavaszig megerősödni.

Ha esetleg nem bírod ki tavaszig színes virágok nélkül a kertedben, akkor a tündéri árvácskát ajánljuk, ugyanis ez fajtától függően szeptembertől egészen novemberig virágozhat, sőt, miután elég jól bírja a hideget, enyhe tél esetén akár tavaszig is kitart a virágzása.

3/5 Metssz!

A metszés is egy fontos őszi munkának számít, ám lényeges tudni, hogy ezzel mindaddig várni kell, amíg a fák teljesen ledobják a leveleiket és már nincsen bennük nedvkeringés.

Ha ezt nem várod meg, és idő előtt kezdesz el metszeni, azzal kárt teszel a fában.

Ha elérkezett az idő, akkor első körben távolítsd el a fa elhalt vagy beteg ágait, és utána kissé ritkítsd meg az ép ágakat is.

Gereblyézz és nyírj füvet! Kép forrása: luisabrimble.com

4/5 Gereblyézz és nyírj füvet!

Nincsen ősz lehullott falevelek nélkül – ezt mindenki tudja. Ám nem mindenki olyan „szerencsés”, hogy végeláthatatlan, heroikus küzdelmet folytasson a soha el nem fogyó, lehullott falevelek összesöprésével és gereblyézésével – csak a kerttulajdonosok.

:)

Az összegyűjtött faleveleket zöldhulladék-gyűjtő zsákba kell helyezni, de ha van valakinek komposztja, ott is felhasználhatja őket (de csakis az egészséges leveleket).

Ha sikeresen eltüntetted a faleveleket, akkor pedig jöhet egy utolsó fűnyírás! Az összeszedett fűnyesedéket szintén zöldhulladék-gyűjtő zsákba tedd!

Ügyelj a vizesblokkra is! Kép forrása: loretablog.blogspot.hu

5/5 Ügyelj a vizesblokkra is!

Ne felejtsd el a kerti locsoló tömlőből sem kiüríteni a vizet, és ha ezzel megvagy, tekerd fel és tedd el későbbre. Ezután zárd el teljesen a vízcsapot, nehogy kárt tegyen benne a fagy.

Ha van kerti tó, akkor bizony azzal is lesz munka bőven. Első körben a nem télálló növényeket vedd ki belőle, és vidd be védett, fagymentes helyre, aztán engedd le a vizét és takarítsd ki.

Ha van rá lehetőség, akár védőhálót is kifeszíthetsz fölé.