Mutatós növények, amelyek a sötétebb sarokban is túlélik

Írta: ,

Ha olyan lakásban laksz, ahol korlátozott fényviszonyok uralkodnak, akkor bizonyára te is tapasztaltad már, hogy ilyen körülmények között gyakran igazi kihívás életben tartani a szobanövényeket. A zöld levelű élőlények számára nem a zárt tér a legideálisabb élőhely, és ebből kiindulva minden növénynek szüksége van némi fényre. Szerencsére léteznek azonban olyan egyedek, melyek jobban tűrik a sötét sarkokat, mint mások, és könnyebben alkalmazkodnak a barátságtalan környezethez.

Zöldike

1/5 Zöldike

Ez a zöldikének keresztelt pókszerű levelekkel rendelkező növény gyorsan alkalmazkodik az otthonodban uralkodó körülményekhez, egyszerűen gondozható, szinte elpusztíthatatlan. Zöld és tarka színekben is kapható, kezdő kertészek is bátran választhatják.

Azt sem „veszi zokon”, ha időnként egy rövid időre megfeledkezel róla. Bár a virágzáshoz szüksége van a fényre, a félárnyékos, vagy sötétebb helységekben is megél.

Télen mérsékelt locsolást igényel, nyáron viszont öntözd a növényt bőven, két locsolás között pedig hagyd a földjét némileg kiszáradni! Óvd a közvetlen napfénytől, mert a tűző nap kárt tehet a leveleiben!

Anyósnyelv Kép forrása: mnn.com

2/5 Anyósnyelv

Az anyósnyelv nevű növény nem csupán nagyon mutatós, de a sötétséget is jól tűri, ezáltal tökéletes dísze lehet lakásodnak!

Ez a különleges zöld levelű az egészségedre is jó hatással van, hiszen természetes módon tisztítja meg a beltéri levegőt a különböző légszennyezőanyagoktól.

Hatékony fegyver lehet például a benzol és a formaldehid ellen.

A növény számára nem okoz problémát sem napsütés, sem a fényhiány, és megbirkózik akár a huzattal, illetve a szárazsággal is. Egyetlen dologra kell csak ügyelned: hogy ne öntözd túl, mert akkor könnyen rohadásnak indulhatnak a gyökerei.

Buzogányvirág Kép forrása: leedyinteriors.com

3/5 Buzogányvirág

Ennek a gyönyörű trópusi szobanövénynek számtalan féle mintájú változata kapható a virágüzletekben. Általában sárga-zöld illetve fehér-zöld színekben pompázik. Bár sötétebb helyeken is elvan, a legjobban a szűrt fényt kedveli.

Nyáron öntözd bőségesen, télen mérsékelten, valamint két locsolás között hagyd egy kissé kiszáradni a földjét! A melegebb hónapokban keverj a vízéhez egy kevés tápoldatot, ez segíthet, hogy a levelek megőrizzék élénk színüket, és a virág egészséges maradjon.

Időnként érdemes a növényt forgatni, a buzogányvirág ugyanis hajlamos arra, hogy a fény felé nőjön, így egy idő után könnyen féloldalassá válhat, vagy eldőlhet. Mivel nedve mérgező, ezért ügyelj arra, hogy ez utóbbi ne kerüljön a szád közelébe, vagy a bőrödre!

Vitorlavirág Kép forrása: diyncrafts.com

4/5 Vitorlavirág

Egyszerű és elegáns. Ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább a vitorlavirág, avagy más néven békeliliom, mely szerény fényviszonyok mellett is lakásunk éke lehet.

Bár a növény sötétebb helyeken kevéssé, vagy egyáltalán nem virágzik, fényes sötétzöld levelei e nélkül is rendkívül mutatósak. Fontos, hogy rendszeresen öntözd!

Tavasztól ősziig tartsd folyamatosan a talajt kissé nedvesen, a téli hónapokban azonban fogd vissza a locsolást! Ügyelj a párásításra is, ám vigyázz nehogy a fehér virágok is vizesek legyenek, mert ezek a víz hatására könnyen bebarnulhatnak!

Hegyescsúcsú futóka Kép forrása: la-feuille.net

5/5 Hegyescsúcsú futóka

A gyönyörű sárgászöld, sötétzöld, időnként pedig fehéres zöld leveleket bontó hegycsúcsú futóka otthonod szinte bármely olyan helységében jól érzi majd magát, ahol nem éri közvetlenül napfény.

Mivel kiválóan tűri a fényhiányt is, ezért akár a fürdőszobába, vagy az irodádba is elhelyezheted!

A növény nem igényel túl sok vizet, elég akkor meglocsolnod, ha már száraznak tűnik a földje. Légtisztító tulajdonsága figyelemreméltó, a szén-monoxidot, valamint a formaldehidet egyaránt megköti.