Minden, amit a kerti medencékről tudnod kell

Írta: ,

Lassan, de biztosan közeleg a nyár, ezért ideje elgondolkodnod rajta, hogy a nyaralóba, a kertbe vagy a vidéki telekre milyen medence kerüljön. Ha nem vagy igazán profi ebben a témában, szakértőnk segítségével most eláruljuk, miket érdemes átgondolnod, mekkora költségekre számíthatsz, és milyen karbantartásra lesz szükség álmaid medencéjéhez.

Mi kell hozzá? Kép forrása: centren.homespo.se

1/8 Mi kell hozzá?

Ha épített medencét szeretnél, ahhoz első körben három dologra lesz szükséged.

Először is egy építési engedélyre, hiszen a készülő medencét méretétől függően be kell jelentened vagy engedélyeztetned kell a helyi építésügyi hatóságnál.

Másodszor ki kell jelölnöd a medence elhelyezéséhez leginkább megfelelő területet a telkeden – azaz meg kell találnod a környezethez leginkább alkalmas formát és elhelyezkedést.

Végül, de nem utolsó sorban pedig pénzt kell rá szánnod, hogy a terveidet megvalósítsd. 

A méret a lényeg Kép forrása: stylehaus.jp

2/8 A méret a lényeg

Ha az előbbi három dolgot fejben már kipipáltad, akkor érdemes elgondolkodnod azon is, pontosan milyen medencét szeretnél.

Már rögtön az elején felmerül, hogy mekkora és milyen alakú medence lenne az ideális.

A családi preferenciák megvitatása után nem árt ebben a kérdésben szakemberrel egyeztetni, hiszen egy rosszul megválasztott medencével könnyen élvezhetetlenné tehetjük a saját kertünket. 

Az átlagos minimum a 8 x 4 x 1,4 méteres méret, hiszen ebben már többen kényelmesen elférnek – Csiszár Viktor, a Kerex Uszoda- és Szabadidőtechnikai Kft. kereskedelmi vezetője szerint pedig úszásra és pancsolásra is tökéletesen alkalmas. 

Ideális mélység Kép forrása: pineasy.net

3/8 Ideális mélység

A vízmélységgel kapcsolatban is sok tévhit él az emberek fejében – sokan gondolják, hogy 2 méteres mélység alatt kár is nekilátni a medenceépítésnek.

Pedig valójában az 1,4 méteres mélység is bőven elegendő a megfelelő mélységérzet eléréséhez, ráadásul a mélyebb medencék a költségeket is jelentősen meg tudják dobni.

Nagy medencénél – költségkímélés céljából – szóba jöhet a változó vízmélység is – az amerikai medencék egyébként tipikusan ezzel a megoldással készülnek.

Elhelyezés Kép forrása: lamlett.com

4/8 Elhelyezés

Sokaknak okoz fejtörést, hogy hova helyezzék a kertben a medencét, ami valóban nagyon fontos szempont a tervezés fázisában. Ami például mindenképp figyelembe kell venned, az a kert növényzete, a szélirány, a beláthatóság, a talajviszonyok, illetve a ház és a medence viszonya.

Az az optimális, ha a medence környékén csak fű van, mivel a kisebb bokrok, növények és fák lehulló levelei extra tisztítási teendőket eredményeznek. A medencét érdemes szélvédett helyre építeni, hiszen itt kellemesebb lesz a hőérzet, valamint a vízfelszín letisztulása is gyorsabb. Emellett jó, ha a medence a házból jól belátható – azaz nincs túl távol, de túl közel sem , az utcáról viszont nem lehet azonnal kiszúrni.

A medence alakja Kép forrása: apartmenttherapy.com

5/8 A medence alakja

Ha a méretet, a mélységet és az elhelyezést végiggondoltad, érdemes a formát is kiválasztani. 

Természetesen a medencének nem kell feltétlenül téglalap alakúnak lennie (bár nem véletlen, hogy a legtöbben mégis ezt a formát választják). 

Kedvelt medence alakok még a szögletes (általában betonmedencék), a lekerekített sarkú szögletes (kész műanyagmedencék), a római lépcsős, az ovális és kör- vagy nyolcas alakú (általában fémből készült) formák is.

Burkolatok Kép forrása: pinterify.net

6/8 Burkolatok

Szakértőnk szerint a jelenleg legnépszerűbb burkolatok között is nagy a választék; kedveltek például a zsalukő fóliás medencék, a vasbeton üvegmozaikos vagy csempés medencék, a kerámia medencék, illetve a PP és fém falú fóliás medencék is.

A zsalukő-fóliás medencék előnye a nagy forma és színvariálhatóság, valamint a kedvező ár – valószínűleg ez az oka annak, hogy ma Magyarországon ez a legtöbbet épített medencetípus.

A vasbeton üvegmozaikos medencék klasszikusnak számítanak, a kerámia megoldások előnye a gyors telepítés, hátránya a magas ár.

A PP medencék (műanyag medencék) az előzőekhez hasonlóan gyorsan és viszonylag olcsón kialakíthatók, a fém medencék pedig szintén költséghatékonyak, viszont formaviláguk kevéssé variálható.

Megfelelő karbantartás

7/8 Megfelelő karbantartás

„Ha elkészült a medencéd, a tisztításról és a karbantartásról is gondoskodni kell” – hívja fel a figyelmet Csiszár Viktor. Az egyik legfontosabb feladat a szűrés, amely egyrészt csökkenti a medencevízben a lebegőanyag- és szervesanyag-tartalmat, másrészt a vizet a szem számára vonzóvá, kristályosan átlátszóvá teszi.

Emellett szükség lesz vegyszeres kezelésre is. Ez biztosítja, hogy a medence vize kórokozóktól mentes maradjon (fertőtlenítés), megakadályozza az algák elszaporodását (algaölés), valamint részt vesz a szervesanyagok és más nemkívánatos vegyületek lebontásában. Szükség esetén ezen túl a szűrést is segíti (pelyhesítés), illetve megteremti a fenti folyamtokhoz megfelelő környezetet (pH-beállítás).  A medencevíz-kezelés harmadik eleme a hígítás, amely a szűréssel és a vegyszeres kezeléssel el nem távolítható anyagok feldúsulását gátolja.

 

Csobbanj!

8/8 Csobbanj!

Most, hogy minden fontos információ a birtokodban van, el is kezdheted álmaid medencéjének tervezgetését.

Persze, ha a vázlatokkal megvagy, célszerű az egészet egy szakemberrel is átbeszélni.

Ne feledd, hogy egy medence építése komoly anyagi befektetés, viszont ha jól sikerül, akkor hosszú évekig örömét lelheti majd benne a család, ezért érdemes a fenti szempontokat alaposan mérlegelni!