Így tarthat sokáig a mikulásvirágod - akár évekig is!

Sándor Alexandra
Írta: ,
Így tarthat sokáig a mikulásvirágod - akár évekig is!
A mikulásvirág az ünnepeket megelőző időszak legkedveltebb szobanövénye. Mivel egy picit kényes, sajnos könnyen előfordulhat, hogy karácsony után a kukában végzi, mert hamar elhervad. Ennek azonban nem muszáj így történnie!
Vegyél egészségeset! Kép forrása: housebeautiful.com
Keress olyan példányt, amelynek felső levelei jól fejlettek és színpompásak!  Azok, amelyeknél a piros részek szélén zöld elszíneződés található, még fejletlenül kerültek a cserépbe, így valószínűleg rövidebb életűek lesznek. Az alsó leveleknél csak annyi a lényeg, hogy minél sűrűbben helyezkedjenek el, egészen a talajig.
 
A papírba vagy műanyag fóliába csomagolt mikulásvirágot valószínűleg zsúfoltan szállították és tárolták. Márpedig ennek a növénynek friss levegőre van szüksége. Ráadásul fenn áll a lehetősége, hogy a növény gyökerei is romlásnak indultak, ami a növény elhalásához is vezethet.
Ápold megfelelően! Kép forrása: christmas4u, tumblr
A föld: A túl vizes föld nem jó, mivel a mikulásvirág gyökere hamar rohadásnak indulhat. Viszont annak ellenére, hogy az ünnepek virágáról beszélünk, Mexikóból származik, így a hideg és a szél nem jó neki. A lehető legjobb, ha enyhén nedves, nem túl hideg talajt találsz alatta.
 
A hely: Vásárlás után minél hamarabb találd ki a mikulásvirág állandó helyét, tehát ne tedd egyik asztalról a másikra „majd valahol úgyis jól érzi magát!” felkiáltással. Ne helyezd ajtó vagy ablak közelébe, huzatos helyre vagy fűtőtest mellé. 20-22°C-os szobában érzi magát a legjobban.
 
Vízigény: Öntözéskor ne legyél rest a mosdó vagy a fürdőkád fölé tartani, hogy a fölösleges víz távozni tudjon alóla! A túllocsolás ugyanis hamarabb lehet végzetes a mikulásvirág számára, mint a kiszáradás. Körülbelül ötnaponta ellenőrizd a talaját!

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv