5 mérgező szobanövény: nagyon vigyázz velük!

Zabolai Margit
Írta: ,
5 mérgező szobanövény: nagyon vigyázz velük!

A virágokkal teli lakás mindenképp otthonos és egyben szép is, de érdemes odafigyelni arra, hogy néhány szobanövény amilyen szép, olyan veszélyes is lehet. Felnőttként persze nem állsz neki virágot csócsálni a balkonládából, de ha a házban például egy kíváncsi és mindent megkóstoló kisgyerek, esetleg macska is lakik, különösen körültekintően kell bánni az alábbi cserepes csodákkal.

Ciklámen Kép forrása: Wikipédia

A ciklámen gumója olyan mérget tartalmaz, ami hasmenést, hányást, de akár szédülés, légzési nehézséget, sőt súlyosabb esetben bénulást is okozhat.

Egy egészen kis termetű kutya vagy macska esetében egy ilyen roham akár végzetes is lehet.

Ezért ha cikláment szeretnél tartani, győződj meg róla, hogy olyan helyre teszed, ahol nem fér hozzá az, akinek a botanikai ismeretei még nem elég alaposak ahhoz, hogy megkülönböztesse a húsgombócot a ciklámen gumójától.


Gondoltad volna? Életveszélyes dolgok a lakásodban


Ha már megtörtént a baj, itass sok folyadékot a gyerekkel vagy a kisállattal, és azonnal induljatok az orvoshoz.

Filodendron Kép forrása: plantoasis.com

A filodendron anyósnyelvként is ismert, a növény tényleg mérgező, ráadásul még nem is kell megenni ahhoz, hogy bajt okozzon.

A nagy, lelógó leveleket a kúszó-mászó kalandorok szívesen tépázzák meg, pedig a növény nedve bőrre kerülve irritációt, sokszor az égéshez hasonló, hólyagos sérülést is okozhat.

Szerencsére a legtöbb esetben a bő szappanos vizes lemosás segít, de ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg a gyerek le is nyelt valamennyit a növényből, akkor haladéktalanul forduljatok orvoshoz.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján