5 mérgező szobanövény – Nagyon vigyázz velük!

Zabolai Margit
Írta: ,
5 mérgező szobanövény – Nagyon vigyázz velük!

A virágokkal teli lakás mindenképp otthonos és egyben szép is, de érdemes odafigyelni arra, hogy néhány szobanövény amilyen szép, olyan veszélyes is lehet. Felnőttként persze nem állsz neki virágot csócsálni a balkonládából, de ha a házban például egy kíváncsi és mindent megkóstoló kisgyerek, esetleg macska is lakik, különösen körültekintően kell bánni az alábbi cserepes csodákkal.

Jácint

Gyönyörű és népszerű szobanövény, hiszen gyorsan virágzik és mesés az illata, mégis igazi kis bajkeverő lehet a jácint.

A rajta található kristályok irritálhatják a nyálkahártyát, és ehhez még az sem kell, hogy valaki a növénybe mélyessze a fogait, akár a kezeidről is átkerülhet a méreganyag, vagyis a jácint akár egy felnőttnek is kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem elég elővigyázatos.

A mérgezés első tünete lehet az émelygés, vagy a vérnyomás leesése, ha bajra gyanakszol, akkor minél előbb orvoshoz fordulni és megfelelő ellátást kérni.

Ciklámen Kép forrása: Wikipédia

A ciklámen gumója olyan mérget tartalmaz, ami hasmenést, hányást, de akár szédülés, légzési nehézséget, sőt súlyosabb esetben bénulást is okozhat.

Egy egészen kis termetű kutya vagy macska esetében egy ilyen roham akár végzetes is lehet.

Ezért ha cikláment szeretnél tartani, győződj meg róla, hogy olyan helyre teszed, ahol nem fér hozzá az, akinek a botanikai ismeretei még nem elég alaposak ahhoz, hogy megkülönböztesse a húsgombócot a ciklámen gumójától.


Gondoltad volna? Életveszélyes dolgok a lakásodban


Ha már megtörtént a baj, itass sok folyadékot a gyerekkel vagy a kisállattal, és azonnal induljatok az orvoshoz.