Mediterrán hangulatú kertet szeretnél? 5 növény, ami itthon is könnyedén áttelel

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Mediterrán hangulatú kertet szeretnél? 5 növény, ami  itthon is könnyedén áttelel

A kertünk megtervezésekor nagyon fontos szempont volt számunkra a mediterrán hangulat – az utazásaink során ebbe szerettünk bele igazán. Ugyanakkor arra vágytunk, hogy olyan növények töltsék meg a kertünket, amiket nem kell állandóan gondozni. Így esett a választásunk az alábbi, mediterrán hangulatú szépségekre!

Ha mediterrán hangulat, akkor füge: ez a különleges fa hazánk melegebb vidékein könnyen méretesre nő, és ízletes gyümölcsökkel örvendezteti meg a tulajdonosokat.

A hidegebb éghajlat miatt nálunk sajnos nem igazán érik be a gyümölcs, de a füge különösebb gondoskodás nélkül is túléli az itteni telet.

Nem szerettük volna kihagyni a kertünkből, nem csak a hangulata miatt, hanem mert igazán szépnek találtuk a leveleit, és mert mindig reménykedünk benne, hogy elhúzódik a nyár, és beérnek a gyümölcsök.

Ugyanakkor a fügefa a felsoroltak közül a legérzékenyebb a fagyra: érdemes védett helyre ültetni és fóliával, szénával burkolni, ugyanis mínusz 10-15 fok körül már komoly fagykár érheti.

Szerettünk volna fát is ültetni a meglévők mellé, és ha mediterrán hangulatról van szó, akkor óhatatlanul is szóba került az olajbogyó.

Sajnos a telet illetően nem olvastam róla túl sok jót, és bár az elmúlt szezon kifejezetten enyhe volt, mégiscsak a Bakonyban lakunk, ahol időnként erősek a fagyok.

Nem adtam fel a keresést, így találtam rá a keskenylevelű ezüstfára, aminek néhány példánya a környéken vadon is megél.

Bár ez a növény ázsiai eredetű, nagyon hasonlít a klasszikus olajbogyóra, köszönhetően hosszúkás, ezüstös leveleinek, és ehető, bogyós terméseinek. Kiválóan tűri a metszést, abszolút igénytelen, csodásan illatozik…

Kell ennél több?

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!