Mediterrán hangulatú kertre vágysz? 5 növény, ami itthon is könnyedén áttelel

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Mediterrán hangulatú kertre vágysz? 5 növény, ami  itthon is könnyedén áttelel

A kertünk megtervezésekor nagyon fontos szempont volt számunkra a mediterrán hangulat – az utazásaink során ebbe szerettünk bele igazán. Ugyanakkor arra vágytunk, hogy olyan növények töltsék meg a kertünket, amiket nem kell állandóan gondozni. Így esett a választásunk az alábbi, mediterrán hangulatú szépségekre!

A levendulát régóta imádom, ezért már akkor elültettem néhány tövet, amikor a felújítás még szinte sehol sem tartott.

A Balaton közelsége miatt tihanyi levendulát vásároltam. Az apró tövek gyorsan növekedtek, már a következő évben hatalmas bokorrá cseperedtek, és egészen megdöbbentő mennyiségű virággal örvendeztettek meg minket.

Igazi rovar- és bogársereg látogatja minden évben a méretes bokrokat, az ismerősök pedig alig várják az évenkénti kétszeri metszést, hogy ők is hazavihessenek a hajtásokból.

Ezen felül nincs is gondom a bokrokra, hiszen jól tűrik a szárazságot, vagy az átmenetileg csapadékosabb időjárást is.

Ősszel levágom a virágokat, tavasszal pedig gömbformára igazítom a bokrokat, és ezen felül tényleg csak gyönyörködnünk kell bennük.

Szerettünk volna fát is ültetni a meglévők mellé, és ha mediterrán hangulatról van szó, akkor óhatatlanul is szóba került az olajbogyó.

Sajnos a telet illetően nem olvastam róla túl sok jót, és bár az elmúlt szezon kifejezetten enyhe volt, mégiscsak a Bakonyban lakunk, ahol időnként erősek a fagyok.

Nem adtam fel a keresést, így találtam rá a keskenylevelű ezüstfára, aminek néhány példánya a környéken vadon is megél.

Bár ez a növény ázsiai eredetű, nagyon hasonlít a klasszikus olajbogyóra, köszönhetően hosszúkás, ezüstös leveleinek, és ehető, bogyós terméseinek. Kiválóan tűri a metszést, abszolút igénytelen, csodásan illatozik…

Kell ennél több?

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján