A levendula – Termesztése, felhasználása és gyógyhatásai

Scheftsik Tamás
Írta: ,
A levendula – Termesztése, felhasználása és gyógyhatásai

A levendula átható illatú, jellegzetes színű növény, melynek felhasználási területe igen széles. Már nagyanyáink is előszeretettel termesztették és szedték az aromás virágokat. Most ismerkedjünk meg vele közelebbről!

Honnan?

Ha levendulát szeretnénk nevelni, akkor beszerezhetünk magokat, de akár a „kész” növényt is.

Első esetben az ültetés után, mikor kibújtak a virágocskák, palántázni kell őket, így mire tényleges bokrokká cseperednek több év is eltelik.

A második esetben ez az idő lényegesen rövidül, ám arra érdemes figyelni, hogy a melegházi egyedek érzékenyebbek lehetnek a fagyokra.

Kertben, balkonon

Mint azt már írtuk, a levendula mindkét helyen tökéletesen nevelhető.

Ha cserépben tartjuk, figyeljünk, hogy lehetőleg nagy helye legyen, különben a fejlődése lelassul, a bokor nem lesz túl szép.

A kiültetett példányoknál a köztük lévő távolság az, amit érdemes figyelni.

Ha szeretnénk belőlük sövényt nevelni, akkor a töveket 40 – 50 cm-re ültessük, ha nagy, gömbölyű bokrokra vágyunk, akkor a köz legalább 80 cm legyen.

Kitartó metszéssel és persze sok – sok türelemmel apró fácskát is nevelhetünk az évek alatt a dédelgetett levendulabokorból.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!