Kis kertből valóra vált álom: így hozd ki a maximumot, ha nincs sok helyed

Írta: ,

Egy hatalmas kert előnye, hogy szinte választani sem tudunk a rengeteg kreatív ötlet közül. De ez nem jelenti azt, hogy egy kisebb méretű udvaron ne lehetne kibontakoztatni a kreatívitásunkat! Ha nincs túl sok helyed, de szeretnél álomszép kertet varázsolni a ház mellé, mutatunk néhány izgalmas, mégis könnyen megvalósítható ötletet.

Haladj felfelé Kép forrása: gardenista.com

1/6 Haladj felfelé

A kisebb terű helyeken mindig érdemes függőleges ötleteken gondolkodni, és kihasználni ezt a területet.

Épp ezért, ha nincs nagy kerted, de van a közelben fal, esetleg kerítés, próbálj meg kifejezetten futó- és kúszónövényeket venni.

Tökéletes választás lehet a Trombitafolyondár, a Hajnalka vagy a Golgotavirág, ezek ugyanis 2-6 méter magasságig is felmehetnek, így garantáltan körbeölelik a kertet.

Ez az első lépés egy álomszép udvarhoz!

Virágok a zsebbe Kép forrása: goodhousekeeping.com

2/6 Virágok a zsebbe

Általában mindenki szeretné teleültetni a kertet gyönyörű virágokkal, de mit tegyünk, ha nem akarjuk, hogy az egészet benőjjék, és lépkedni se tudjunk közöttük?

Ilyenkor jöhetnek a kreatívabb megoldások, és belekezdhetünk a DIY ötletek megvalósításába: készítsd el te magad a kerti díszítést.

Az alábbi módszer például nem igényel túl sok hozzáértést: egy zsebes falvédőre lesz szükséged, amit akár te magad is elkészíthetsz, ha értesz a varráshoz.

Ezt aggasd fel a falra, az aprócska zsebekbe tölts földet, és tegyél bele páfrányt vagy pozsgásokat; egyedien mutatnak, és fel is dobják a környezetet.

Virágtartók a kerítésen Kép forrása: homebnc.com

3/6 Virágtartók a kerítésen

Nem kell lemondanod a sokszínű kertről, hiszen egyszerre akár többféle virágot is ültethetsz, anélkül, hogy az összes helyet elfoglalnák.

Akár ehhez hasonlóan, vertikális irányba is elhelyezheted a tartókat, és beleültetheted a kedvenceidet, ám érdemes olyan növényeket választani, amelyek nem nőnek meg túl magasra.

A legjobb, hogy ez a verzió mostanában kezdett igazán elterjedni, így egyre több kertrendező választja a helytakarékos megoldást, és ülteti el a virágokat egymás felé.

Fókuszálj a fényekre Kép forrása: bestofdiyideas.com

4/6 Fókuszálj a fényekre

Egy álomszép kertnél nagyon sok múlik azon, hogyan játszadozol a világítással és a fényekkel.

Szuper ötlet lehet, ha egy fát alulról világítasz meg, hiszen ez helyet sem foglal, ugyanakkor ragyogóvá varázsolja a sötétebb sarkakat is.

Arról nem is beszélve, hogy úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete!

Akár kipróbálhatod azt is, hogy üvegbúrákba helyezel gyertyákat, és felaggatod egy fa ágaira, de ezeknél mindig figyelned kell az esetleges viharokra, nehogy egy nagyobb széllökés lefújja őket a fáról.

 

Részletekben a titok Kép forrása: cotemaison.fr

5/6 Részletekben a titok

Egy kert természetesen nem csak fákból és virágokból állhat; néha egy-egy apróbb díszlet teljesen más hangulatot kelt az udvaron.

Ha nem szeretnél kertitörpéket és ehhez hasonló apróságokat, készíts te magad valamit.

A madáretető például nagyon jó megoldás lehet erre, hiszen egyáltalán nem foglal sok helyet (akár egy fára is aggathatod, vagy egy boltív tetejére), mégis klasszul mutat, ha még ki is fested őket.

 

A régi kanna még jól jöhet Kép forrása: etsy.com

6/6 A régi kanna még jól jöhet

Egy régi, már nem is használt kannát sem kell kidobnod, elég csak egy kicsit átalakítanod!

Láthattunk már olyat is, hogy valaki megtöltötte virágfölddel, és növényeket ültetett bele (ez is nagyon szuperül mutat), de ha te még különlegesebb díszletre vágysz, próbáld ki ezt!

Te magad is fűzhetsz gyöngyöket, egy régi nyakláncot is átalakíthatsz, ahogy az ízlésed és az időd engedi; majd akaszd őket bele a kanna szűrőjébe.

Különleges, és határozottan egyedi!