Kertterápia – 6 ok, amiért jó hatással van rád a kerted

Írta: ,

Ha van egy kisebb kerted, a teraszodon ápolgatsz néhány növényt vagy a nyaralótokban van egy zöld rész, ami csak a tiéd, akkor szerencsés vagy! Egy kertnek ugyanis számos előnye van – nézzük mik ezek!

Stressz ellen Kép forrása: athomeinlove.com

1/6 Stressz ellen

Már önmagában az is megnyugtató, amikor kicsit elszakadsz a világtól, és nincs semmi más dolgod, mint a növényeiddel foglalkozni. 

Ennél azonban több van a a kertészkedés terápiás hatásának hátterében, hiszen kutatások is bizonyították, hogy már egy természeti kép nézegetésével is teljesen más funkcióba kapcsolunk: ilyenkor csökken a vérnyomás, megváltoznak az agyi folyamatok, az izmok működése, valamint a légzés is. 

Tipp: Ha teheted, minden nap sétálj a kertedben, üldögélj, szagold meg a virágokat és relaxálj!

2/6 Egészségesebb ételek

Ha saját magadnak termelsz meg néhány zöldséget vagy gyümölcsöt a kertedben vagy a teraszodon, akkor már tudod, mennyit számít a korábban befektetett munka!

Sokkal ízletesebb és jobban is esik, amikor tudod, hogy amit megeszel, a te kezeid gyümölcse.

Így valószínűleg nem csak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, de jobban odafigyelsz majd az ételek származására és frissességére is!

3/6 A tiszta gondolatokért

Az már félsiker, ha a kerted vagy a teraszod egy olyan hely, ahol teljesen ki tud kapcsolni az agyad, és senki nem zavar a gondolataiddal.

Itt ki tudod szellőztetni a fejed, hiszen ilyenkor különleges összeköttetésbe kerülsz a természettel, ismerős hangokkal, illatokkal, amik olyan változásokat fejtenek ki az agyadban, amitől sokkal nyugodtabb és kreatívabb leszel.

Depresszió ellen Kép forrása: bloglovin.com

4/6 Depresszió ellen

Ha kiszellőztetted a fejed, megnyugodtál és egyedül maradtál a gondolataiddal, az nem feltétlenül jelenti, hogy a korábbi rossz kedved csak még rosszabbra fordul.

Amikor a kertedben vagy, foglalkozz a kerttel, a növényekkel, a napfénnyel, a földdel.

Ezek olyan ősi erők és tiszta energiák, amik segítenek abban, hogy teljesen más nézőpontból nézhess magadra, a problémáidra és a korábbi borús gondolataidra.

Testmozgásnak Kép forrása: gartenzauber.com

5/6 Testmozgásnak

Bármennyit is hallasz a testmozgás fontosságáról, úgy érzed, neked még sincs elég időd a rendszeres edzésre?

Szerencsére a kertben tevékenykedve szinte észrevétlenül végezhetsz olyan mozgásokat, amiért mások a konditerembe mennek; például guggolsz, nyújtózol, emelsz, cipelsz és súlyos dolgokat tartasz.

Hát nem szuper, hogy a hobbid közben már rögtön az edzést is letudhatod?

6/6 Kapcsolatépítésre

A legjobb kertészkedéssel kapcsolatos sztorikat, az új termést vagy a legszebb virágaidat is megoszthatod a szomszédaiddal, amikor éppen csak átköszönnek vagy meglátogatnak téged.

Ez egy jó alkalom és egy jó téma arra, hogy beszélgetést kezdeményezz azokkal a körülötted élőkkel, akikkel eddig nem beszéltél, illetve a piacon vagy a közösségi oldalakon keresztül is kérhetsz tanácsokat a kertészkedéssel kapcsolatban. Látod? Immár egy új közösség tagja lettél!