5 kertépítő trükk, amivel intimebb lehet a kerted

Szabó Erzsébet
Írta: ,
5 kertépítő trükk, amivel intimebb lehet a kerted

A költözésünk után két évet kellett várnom, hogy igazán elkezdhessek kertészkedni, de egyáltalán nem bánom, mert azóta rengeteg új inspirációt bezsebeltem, és sokkal megfontoltabban állhattam neki a kerttervezésnek. Az is fontos szempont volt számunkra, hogy egy otthonos, de mégis intim helyet tudjunk varázsolni az udvarunkba, olyan tér vegye körül a házunkat, ami már ránézésre is örömmel tölt el minket. Megmutatom, milyen praktikák kerültek szóba, amikor a családias, meghitt környezetet helyeztük a középpontba!

1. Zárt kerítés

Nem kifejezetten kertépítés, de az intimitás nálunk ott kezdődött, hogy zárt kerítést választottunk magunknak. Az előző otthonunknál nyitott volt a kerítés az utcafrontra, és bár a főbérlőnk rózsákat és különféle bokrokat ültetett a kerítés elé, tökéletesen be lehetett látni a teljes udvart. Sosem tudtunk igazán felszabadultan kimenni, barátokkal sütögetni, mert folyton megálltak előttünk az ismerősök és szóval tartottak minket, mások pedig óhatatlanul is beláttak hozzánk. Ezért elhatároztuk, hogy a saját otthonunkban ezt megelőzzük, és olyan kerítést építtettünk, ami teljesen zárttá tette az udvarunkat.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ez első ránézésre talán nem túl barátságos, de meleg színekkel próbáltuk ellensúlyozni az összhatást, illetve több növény is a kerítés fölé magasodik belülről, így kintről szemlélve sem annyira zord a látvány. Hasonló megoldásokat kínálhatnak egyébként a kerítéslécek is, hiszen attól függően lehet zárt és nyitott a kerítésetek, milyen sűrűn és milyen magasan rakjátok a léceket.

2. Sok-sok örökzöld

Az örökzöldek nagyon sokoldalúan bevethetőek a kertekben. Előnyük, hogy többségük a legkevésbé sem igényes, nem kell őket külön figyelemmel gondoznod, sokszor inkább csak arra kell ügyelned, hogy a ritkításra, formázásra jusson időd. Ideális választásnak bizonyulnak, ha kezdő kertész vagy, de szeretnéd, ha a kerted télen-nyáron egyaránt pompázna.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A lombhullatókkal, kisebb-nagyobb bokrokkal az a gond, hogy a meleg hónapokban csodálatosan takarnak, de télen sajnos teljesen átláthatóak, így lőttek az intimitásnak. Persze nem csupán a sövénytuják jelenthetnek megoldást, nem muszáj teljesen bezárnod a kertedet. Jó ötlet és látványos is, ha az örökzöldeket egymással, valamint más lombhullatókkal kombinálod.

3. Futónövények

A futónövények egészen fantasztikusak, és olyan összképet képesek teremteni, amit semmi mással nem lehet pótolni. A pergolákra, mozgatható térelválasztó elemekre felfuttatott növények tökéletesen intim, zárt tereket tudnak alkotni.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Itt is érdemes lehet bevetni az örökzöld futónövényeket, mint amilyen például a borostyán. Ha azonban csak a szezonális „elzárkózás” a cél, akkor tökéletes választás a lilaakác, a futórózsa, vagy éppen a klematisz, a szőlő. Ezek egyszerre takarnak, árnyékot adnak, bujává teszik a környezetet, és fantasztikus virágokkal, illattal, esetleg gyümölcsökkel ajándékoznak meg benneteket.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?