Kert remake: így tervezz álomkertet magadnak

Írta: ,

Mindenki álomszerű kertre vágyik, de nem mindenkinek van arra pénze, hogy szakembert bízzon meg a csodás végeredmény reményében. Te is ebben a cipőben jársz? Lássuk, hogyan lehet a kerted igazán testhezálló, és ámulatba ejtő!

Mire fogjátok használni? Kép forrása: insideout.com.au

1/5 Mire fogjátok használni?

Mindenki mást vár a saját kertjétől: van aki, termeszteni szeretne benne, más zöld gyepre és kemencére, megint más valóságos virágözönre vágyik.

Először tehát azt kell átgondolnod, mit szeretnél igazából! Nem muszáj egy séma mellett letenned a voksodat, nyugodtan keverheted pl. a kerti tavat némi zöld gyeppel és pár sornyi virággal, de nem lesz üdítő a kerted, ha mindent be szeretnél zsúfolni, ráadásul aránylag kis helyre.

Főleg a kezdetekkor tudsz melléfogni, amikor gyorsan akarsz mindent megvalósítani. Ezt elkerülendő jó ötlet lehet, ha festékspray segítségével már előre kijelölöd, mire, mennyi hely jut.

Így nyomban láthatod, hogy elfér-e a sarokban a sziklakert, vagy úgy már nem lehet kényelmes mozogni az udvarban.

Álmok kontra valóság Kép forrása: insideout.com.au

2/5 Álmok kontra valóság

Az álomkert sajnos nem lesz egy csapásra olyan, amilyet elképzeltél, vagy a tévében láttál.

Ennek részben az az oka, hogy egy csodás kert szakértelmet, törődést és sok-sok időt igényel. Másrészt pedig azt, hogy össze kell egyeztetned a valóságot az elképzeléseiddel.

Hiába szeretnél minden zugba tündöklő virágokat, ha a gyerkőceid állandóan a kertben fociznak, vagy a kutyád lépten, nyomon ritkítja a növényzetet.

Ugyanígy mérlegelned kell a környezeti adottságokat, mert bármennyire is vágysz egzotikus növényekre az udvarodon, azok nem fogják kibírni sem a telet, sem a hideg hónapokat.

Ennek ellenére nem kell teljesen lemondanod a céljaidról, de ésszerűen kell mérlegelned, mi az, amit szeretnél, és mi az, ami megvalósítható.

Sok időd van, vagy kevés? Kép forrása: adventuresincooking.com

3/5 Sok időd van, vagy kevés?

Ha a kertészkedés a hobbid, és nagyon szívesen töltöd vele az idődet, akkor gyakorlatilag bármilyen kerttípust választhatsz, rendszeresen tudod majd művelni, gondozni.

Ellenkező esetben – költs bármilyen méregdrága virágokra és eszközökre – nem olyan lesz a végeredmény, mint amilyet elképzeltél. Azért van remény!

Léteznek nagyon kevés gondozást igénylő, szárazságtűrő növények, amiket gyakorlatilag elegendő egyszer elültetni, és évente ritkítani.

Ekkor viszont a virágok és a kerted adottságainak megismerésére kell kicsit időt fordítanod, hiszen a nagyon igénytelen növények is csak akkor fognak tündökölni, ha megfelelő, számukra ideális körülmények közé kerülnek.

A kerted adottságai Kép forrása: focus-on-garden.com

4/5 A kerted adottságai

Az előző bekezdésben említettük ezt a fontos szempontot. De miről is van pontosan szó? Minden az alapoknál, azaz a földnél kezdődik.

Többféle talajtípus létezik (pl. homokos, agyagos, tőzeges), amiknek többféle kémhatása lehet, ezeket feltétlenül meg kell állapítanod az ültetés előtt.

Szerencsére egyik sem túl bonyolult: gyűjts egy adag földet a kertedből, terítsd szét egy papírlapon, majd keress rá interneten, vagy egy szakkönyvben a talajtípusokra!

Meg fogod találni azt, amelyik a legjobban hasonlít hozzá.

A kémhatás kiderítéséhez indikátorkészletre és földmintára lesz szükséged, a használati utasításában meg fogod találni, milyen pH-értékkel bír a kerted.

Még egy szempont Kép forrása: insideout.com.au

5/5 Még egy szempont

A pH érték és a talajtípus megállapítása fontos dolog, hiszen az esetlegesen szükséges talajjavítást érdemes azelőtt megejtened, hogy bármit átalakítanál a kertedben.

De ezeken felül meg kell vizsgálnod azt is, hogy árnyékos, vagy éppen napos a kerted, hiszen ez a szempont ugyancsak lényeges a tervezés során.

Habár egyértelműnek tűnik, mégis sokan nem veszik figyelembe, hogy a védett, sok napsütéssel bíró kertbe szárazságtűrő, míg az árnyékos, fákkal borított kertbe nedvességkedvelő növényeket kell választanod.

Így javarészt lecsökkentheted az öntözésre szánt időt, hiszen ha a megfelelő helyre a megfelelő virágokat ülteted, akkor csak a nagyon száraz időszakokban kell erre a tevékenységre gondolnod.