Itt a nyár, irány a terasz! Hogyan dobd fel, hogy még hangulatosabb legyen?

Írta: ,

Szerencsés vagy, ha a lakásodhoz tartozik akár egy aprócska terasz is, hiszen ha szeretnél egy kicsit elvonulni, a szabad levegőn lenni vagy csak kiszabadulni a lakásból úgy, hogy mégsem mész nagyon messzire, akkor csak pár lépést kell tenned, és már kint is vagy a friss levegőn. A terasz sok esetben egy pince, egy kamra vagy egy lomos szoba keveréke, pedig ha egy kis energiát és időt szánsz rá, akkor szuper hangulatos teret tudsz itt kialakítani. Lássuk, mi kell hozzá!

Romantikus elemek Kép forrása: sortra.com

1/8 Romantikus elemek

Egy szuper terasz nem lehet tökéletes megfelelő világítás nélkül, hiszen ez teszi hangulatossá és egyben romantikussá is a teret, persze csak ha szeretnéd.

Az szerencsés, ha alapból van világítás a teraszon, hiszen ha sok fényre van szükséged, akkor csak egyszerűen fel kell kapcsolnod a villanyt, más nem is kell.

Ha azonban inkább egy romantikus vacsorát töltenél el a teraszon, akkor javasoljuk, hogy szerezz be hangulatos, meleg árnyalatú fényfüzéreket, lampionokat vagy tegyél a földre egy-két nagyobb viharlámpást, amibe gyertyákat és mécseseket tehetsz.

Tipp: Szuper, ha kihasználod a korlátot, vagy az üres falrészeket, illetve a padlóra is elhelyezhetsz egy-két fényforrást, hiszen ha több helyről jön a fény, akkor sokkal nagyobbnak fog tűnni a tér.

Pihe-puha és praktikus Kép forrása: sortra.com

2/8 Pihe-puha és praktikus

Ne csüggedj, ha a teraszod csak egy talpalatnyi helyet kapott a lakásodban, inkább örülj annak, hogy van egy olyan tér, ahová mégis ki tudsz ülni, ha szabad levegőre vágysz.

Ha tényleg egy-két négyzetméter az egész, akkor lehet, hogy nincs értelme bútorokkal vesződni, elég, ha kiteszel egy nagyobb párnát, ahol kényelmesen elférsz, azaz akár dolgozni, olvasni vagy aludni akarsz, tökéletes lesz.

Ha van rá lehetőség, akkor valahogy próbáld meg megoldani, hogy növények is kerüljenek a teraszra, hiszen ez sokat dob a hangulatán, sokkal barátságosabb és meghittebb lesz tőle a tér.

Tipp: Ha valóban kicsi hellyel kell gazdálkodnod, akor a korlát külső oldalára függessz fel egy virágládát vagy használd az üres falfelületeket.

 

Color-coding Kép forrása: sortra.com

3/8 Color-coding

Ahogy már eddig is láttad, számos aprósággal fel lehet dobni a teraszod, nehéz is priorizálni, hogy mi ezek közül a legfontosabb.

A megfelelő bútorok, a fények, a növények vagy a tökéletesen összeválogatott elemek összhatása?

Valószínűleg valahol az egészet érdemes nézni, és persze mindig megkérdőjelezni, hogy nem lehet-e ennél még jobb, még szebb, még tökéletesebb.

Ha ránk hallgatsz, akkor ugyanúgy, ahogy a nappalidat vagy a hálódat berendezted, a teraszra is szentelj annyi időt, hogy kitaláld, megtervezd, azaz foglalkozz vele.

Válassz ki két meghatározó színt, és dekorálj azokkal.

Lehet ez persze egy hangsúlyos szín is, ami vissza-visszaköszön, vagy lehet az egész tökéletes színkavalkád, a lényeg, hogy te jól érezd benne magad.

Ha a minimál áll a legközelebb hozzád, akkor kipróbálhatsz egy ilyen fekete-fehér kombinációt, amit a virágok, a textíliák és az egyszerű, praktikus bútorok tesznek tökéletessé.

Egy szuper konyhakert Kép forrása: domino.com

4/8 Egy szuper konyhakert

Ha szeretsz főzni, a konyhában ügyködni és imádod a növényeket, akkor nem is kérdés, hogy a teraszodon helyet kell kapnia a legfontosabb fűszernövényeknek és zöldségpalántáknak.

Szerencsére a legtöbb terasz szélvédett, és elég magasan van ahhoz, hogy megvédje a növényeket az időjárás szélsőségeitől, így az igénytelen fűszernövények mellett akár megpróbálkozhatsz egy citrom-agy narancsfa vagy valamilyen zöldségpalánta gondozásával is.

Tipp: Ha kicsi a tér, akkor légy kreatív, és helyezd el a különböző fűszernövényeket a falon, például egy, a falnak támasztott létrán, egyforma cserepekben, rögzíts a falhoz egy drótvázat és akasztgasd erre a növényeket vagy használd ki a korlátot, hiszen itt kívülre és belülre is ültethetsz.

Ha nem tudod pontosan, hogy mit ültess, akkor azt javasoljuk, hogy kezdj azzal, amit a konyhában is sokat használsz, és ha belejössz, akkor jöhetnek a különlegesebb fűszernövények is!

Néhány négyzetméter nyugalom Kép forrása: shakemyblog.fr

5/8 Néhány négyzetméter nyugalom

Mindenki máshogy relaxál, má környezetben tud kikapcsolni és pihenni.

Ha nagyjából megvan, hogy neked mi az, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy feltöltődj és kikapcsolj, akkor próbáld meg ezt átültetni a teraszod berendezésébe is.

Ha a nappalidban lévő kedvenc foteled az egyetlen, ahol jókat tudsz olvasni vagy ahol imádsz dolgozni, akkor keress egy ahhoz hasonló kényelmes fotelt vagy függőszéket, amit ki tudsz tenni a teraszra, és máris két olyan hely lesz a lakásodban, ahol imádsz lenni.

Sokat számít még, hogy melegség áradjon a teraszodból, azaz, ha nem tetszik a fal vagy a padló, akkor szerezz másikat, tegyél le természetes fa hatású járólapot, a falakat fesd le vagy borítsd be valamivel és ne feledkezz meg a pihe-puha textíliákról sem, amik nem csak szebbé varázsolják a teret, de kényelmesebbé is teszik a kint töltött időt.

Egy futószőnyeg, egy puha pokróc és néhány párna elengedhetetlen egy tökéletes teraszhoz!

Függönyt fel! Kép forrása: homebnc.com

6/8 Függönyt fel!

Előfordul, hogy bár van teraszod, mégsem a legjobb helyre került a lakásban.

Vagy egy forgalmas, zajos utcára néz vagy túl közel vannak a szomszédok, esetleg a szemközti ház, de az is lehet, hogy egyszerűen csak egy kis privát szférát szeretnél, ahol senki nem zavar.

Ilyenkor szuperül jönnek a különböző lenge függönyök, amiket könnyedén felszerelhetsz a teraszodra, így ha túl erős a nap és árnyékra vágysz vagy csak szeretnél egy kicsit bezárkózni, akkor bármikor elhúzhatod őket.

Tipp: Ebben az esetben felszerelhetsz egy egyszerű karnist a plafonra, ami ugyanúgy funkcionál majd, mint a belső terekben, azaz, amikor nincs szükséged a függönyre, akkor egyszerűen csak széthúzod, összekötöd vagy egy madzaggal a falhoz rögzíted, amikor viszont kell, akkor csak elhúzod.

Praktikus lehet, ha kétféle függönyöd van, egy, amin a fény is átjön, és egy, ami egy kicsit sötétebb, ha árnyékra vágysz.

 

Összecsukható bútorok Kép forrása: dailydreamdecor.com

7/8 Összecsukható bútorok

Ha kicsi a tér, akkor nincs más megoldás, jöhetnek az összecsukható kerti bútorok.

Ez persze nem tragédia, sőt, szuper, hogy többfunkciós bútorok is elférnek akár néhány négyzetméteren, és mindig csak azt használod, amire éppen szükséged van.

Így elkerülheted azt, hogy túlzsúfold a teraszod, mégis mindennek meglesz a maga funkciója, és semmi nem fog hiányozni, akár egyedül olvasol kint, akár ketten vacsoráztok, akár áthívtátk a barátokat egy esti bulira.

Vehetsz készen kapható összecsukhatós széket és asztalt a teraszodra, amit a korlátra vagy a falra is felszerelhetsz, de ha elég kreatív vagy, vagy nem szabvány méretekkel kell dolgoznod, akkor raklapból vagy régi bútorokból te is összerakhatsz valami különlegeset!

Grillpartira fel! Kép forrása: bhg.com

8/8 Grillpartira fel!

Nincs kerted, mégis imádod a kertipartikat?

Ez nem kell, hogy megállítson abban, hogy áthívd néhány barátodat és egy szuper grillpartit szervezzetek!

Ha akkora a teraszod, hogy páran elfértek kint, akkor semmi akadálya a bulinak, csak arra kell figyelned, hogy a helyet ügyesen és kreatívan használd ki.

Első körben jó, ha beszerzel egy kis mobilgrillt, ami nem foglal nagy helyet, azaz praktikus, és nem is kell annyira vesződnöd vele, mintha egy igazi kerti grillt vennél.

E mellett szükséged lesz még valamilyen asztalkára vagy egy gurulós bárszekrényre, amin az alapanyagokat, az italokat és az étkészletet is tárolhatod.

Hát nem szuper?