Így neveld az orchideád – Útmutató kezdőknek

Írta: ,

Az orchideák gyönyörűek, egzotikusak, és szerencsére ma már itthon sem lehetetlen beszerezni őket. A tartásuk azonban igényel némi szakértelmet – összeszedtünk néhány jó tanácsot, ha még csak most készülsz belevágni ezeknek a káprázatos növényeknek a nevelésébe.

Válassz könnyen tartható fajt! Kép forrása: showhome.nl

1/5 Válassz könnyen tartható fajt!

Az orchideáknak számtalan változata érhető el, de ha az első virágodat készülsz megvásárolni, érdemes egy könnyen gondozható fajt beszerezni, és nem rögtön a legkényesebbel próbálkozni.

A Phalaenopsis Orchidea, ismertebb nevén lepkeorchidea az a faj, ami a legtöbb virágboltban vagy áruházban beszerezhető.

Viszonylag könnyen tartható, a virágai akár egy hónapig is nyílnak, és többször is újra virágzik, ráadásul a többi fajhoz képest az ára is kedvezőbb. A lepkeorchidea sokféle színben létezik, ez nem befolyásolja a tartását, válassz olyat, ami neked tetszik!

Válaszd ki a megfelelő helyet! Kép forrása: topinspired.com

2/5 Válaszd ki a megfelelő helyet!

Az orchidea nem az a fajta virág, amit oda teszel, ahol a legjobban mutat. 

A lepkeorchidea a világos, napfényes helyeket szereti, de a direkt, közvetlen napfénytől megéghetnek a levelei, vagy elsárgulhat a szára.

Egy északi vagy nyugati fekvésű ablakban jól érezheti magát, de a legjobb, ha az ablakhoz közel, de a közvetlen fénytől védett helyre teszed.

Telente viszont nyugodtan kerülhet egy keleti ablakpárkányra is a cserép, ha nem olyan erős a nap fénye.

Öntözés Kép forrása: thegardenglove.com

3/5 Öntözés

Az orchideák alapvetően trópusi növények, így szeretik a párát, a túlöntözést viszont kifejezetten rosszul viselik. A jégkocka-trükkre sok orchideatartó esküszik: eszerint 4-5 jégkockát kell a virágföldre tenni, ami lassan olvadva segít, hogy mindig a kellő mennyiségű vizet szívja fel a növény.

A virágzó orchideát 10-14 naponta érdemes öntözni, ha elvirágzott, akkor ennél ritkábban is elég. A pára kedvéért az orchideákat nyugodtan meg is permetezheted egy kis vízzel időről időre, vagy áttörölheted a leveleiket egy nedves ronggyal. Ez különösen a téli hónapokban fontos, amikor száraz a levegő.

Tápoldatozás Kép forrása: orchidsplus.com

4/5 Tápoldatozás

Ha azt szeretnéd, hogy az orchideád szép és egészséges maradjon, és időről időre megörvendeztessen színes szirmaival, akkor érdemes tápoldatoznod, de ne feledd, hogy ezek a trópusi növények kissé mostoha körülményekhez vannak szokva.

A hagyományos tápoldat számukra túl erős, túl sok lehet, ezért a szakértők szerint mindenképpen érdemes beruházni a speciális, orchideáknak szánt tápszerekre, és ezekből is csak havonta egyszer kell adni a növénynek.

Ha az orchideád szemmel láthatóan enélkül is jól érzi magát, nem feltétlenül kell erőltetni a tápoldatozást.

Ha nem virágzik, tedd hidegre! Kép forrása: nature-at-work.co.uk

5/5 Ha nem virágzik, tedd hidegre!

Ha az orchideád elvirágzott, úgynevezett „alvó állapotba” kerülhet, ami azt jelenti, hogy akár 1-2 hónap is eltelhet, míg újra szirmot bont. Ne ijedj meg, ez teljesen normális, nem kell semmi különöset tenned, csupán az elhervadó, elszáradó részeket lenyesni, de csak azokat!

Ha huzamosabb idő elteltével az orchideád még mindig nem mutatja a virágzás jeleit, akkor éjszakára tedd egy hűvösebb részre, mondjuk az ablak közelébe, de ne huzatos helyre! Az orchideák imádják a hűvös éjjeleket, és ez önmagában is elég lehet ahhoz, hogy ismét virágzási fázisba lépjenek.