Húsevő növények a lakásodban? Tények, tévhitek, gondozási tanácsok

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Húsevő növények a lakásodban? Tények, tévhitek, gondozási tanácsok

Kép forrása: bostonglobe.com

Amennyire egzotikusak és különlegesek, annyira könnyen elérhetőek manapság már hazánkban is a húsevő növények. De vajon mennyire bonyolult a gondozásuk? Érdemes direkt a rovarok elfogása miatt tartani őket? Cikkünkből kiderül!

Miért esznek rovarokat? Kép forrása: myrareplant.com

A húsevő növényekre általánosságban igaz, hogy nagyon tápanyagszegény környezetben élnek. Ebből adódik az is, hogy többnyire mocsaras, nitrogénszegény talajt kedvelnek cserépben is.

Ám az alacsony értékek miatt a saját közegükben sem tudnának fejlődni, szaporodni, nemhogy lakásban. E probléma kiküszöbölésére hozta létre a természet ezt a csodálatos képességet.

A húsevő növények olyan különleges leveleket, virágokat növesztettek, amik foglyul ejtik a rovarokat, hiszen azokból bőségesen akad a területen. Megemésztésük során energiát, tápanyagokat nyernek a fejlődéshez, virágzáshoz, termések hozásához.

Csalódni fog azonban az, aki azt hiszi, hogy egy muslicával és léggyel sem fog találkozni, ha vesz otthonra néhány ilyen növényt. Tény, hogy elejtenek párat a lakásban is, de egy légypapírral sajnos nem vehetik fel a versenyt.

Az előbbiekből kiderül, hogy a húsevő növények halála a tápanyagokban gazdag talaj és víz, ez mindegyik fajtára igaz.

Emiatt fontos, hogy direkt húsevő növényeknek készült földbe ültessük őket (amennyiben egyáltalán szükségesnek tűnik az átültetés), és feltétlenül gondoskodjunk a tápanyagszegény vízről.

Öntözésre megfelel a lágy vagy lágyított víz, de az esővíz, és a hagyományos csapvíz semmiképpen.

Általában kedvelik a párás közeget, így jót teszünk velük akkor is, ha rendszeresen permetezzük őket. Nem minden növénynek lételeme ez, de vannak olyanok, amik elpusztulnak nélküle, pl. ilyen a kancsóka (Nepenthes alata) is.

Utóbbit gyakran csak melegházi körülmények között lehet hosszútávon tartani, de terráriumban is meg lehet próbálkozni a tartásával.