Húsevő növények a lakásodban? Tények, tévhitek, gondozási tanácsok

Írta: ,

Amennyire egzotikusak és különlegesek, annyira könnyen elérhetőek manapság már hazánkban is a húsevő növények. De vajon mennyire bonyolult a gondozásuk? Érdemes direkt a rovarok elfogása miatt tartani őket? Cikkünkből kiderül!

Miért esznek rovarokat? Kép forrása: myrareplant.com

1/4 Miért esznek rovarokat?

A húsevő növényekre általánosságban igaz, hogy nagyon tápanyagszegény környezetben élnek. Ebből adódik az is, hogy többnyire mocsaras, nitrogénszegény talajt kedvelnek cserépben is.

Ám az alacsony értékek miatt a saját közegükben sem tudnának fejlődni, szaporodni, nemhogy lakásban. E probléma kiküszöbölésére hozta létre a természet ezt a csodálatos képességet.

A húsevő növények olyan különleges leveleket, virágokat növesztettek, amik foglyul ejtik a rovarokat, hiszen azokból bőségesen akad a területen. Megemésztésük során energiát, tápanyagokat nyernek a fejlődéshez, virágzáshoz, termések hozásához.

Csalódni fog azonban az, aki azt hiszi, hogy egy muslicával és léggyel sem fog találkozni, ha vesz otthonra néhány ilyen növényt. Tény, hogy elejtenek párat a lakásban is, de egy légypapírral sajnos nem vehetik fel a versenyt.

2/4 Gondozásuk, táplálásuk

Az előbbiekből kiderül, hogy a húsevő növények halála a tápanyagokban gazdag talaj és víz, ez mindegyik fajtára igaz.

Emiatt fontos, hogy direkt húsevő növényeknek készült földbe ültessük őket (amennyiben egyáltalán szükségesnek tűnik az átültetés), és feltétlenül gondoskodjunk a tápanyagszegény vízről.

Öntözésre megfelel a lágy vagy lágyított víz, de az esővíz, és a hagyományos csapvíz semmiképpen.

Általában kedvelik a párás közeget, így jót teszünk velük akkor is, ha rendszeresen permetezzük őket. Nem minden növénynek lételeme ez, de vannak olyanok, amik elpusztulnak nélküle, pl. ilyen a kancsóka (Nepenthes alata) is.

Utóbbit gyakran csak melegházi körülmények között lehet hosszútávon tartani, de terráriumban is meg lehet próbálkozni a tartásával.

3/4 A kezdők jó barátja

Ha kezdő húsevőnövény-tartó vagy, a legideálisabb választás számodra elsőként a Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula). Ezt a húsevő növényt nem csupán könnyű beszerezni, hanem társaihoz képest meglehetősen könnyű tartani is.

Különleges ismertetőjegye csapdává módosult levélzete, amik az első érintésre nem, de a másodikra összezárulnak, és elejtik, majd nedveket kiválasztva megemésztik az odatévedt rovart.

Tartása esetén csupán két dologra kell figyelni: mindig bőségesen kell öntözni lágy vízzel (egyáltalán nem baj, ha áll alatta, sőt), illetve a lehető legvilágosabb, naposabb helyen kell tartani.

Ez nyáron jelenthet szabadtéri tartást is, de télen inkább a világos pincehelyiségekben érzi jól magát, ahol kb. 5-10 fokon, mérsékelt öntözés mellett áttelelhet.

Kell őket etetni? Kép forrása: myscandinavianhome.com

4/4 Kell őket etetni?

Szabadtéri tartás esetén nem kell gondoskodni a rovarutánpótlásról, a növény megfogja azt a csekély mennyiségű élelmet saját maga számára, amire szüksége van.

Azonban, ha lakásban tartod, és nem is igazán juthat be hozzátok sem légy, sem muslica, esetleg terráriumban vigyázol a növényedre, érdemes havonta egyszer megetetned (állatkereskedésben vehetsz bogarakat, rovarokat, vagy akár lárvákat is).

A természetben általában a szél gondoskodik az esetleges maradványok, megemésztetlen darabok eltávolításáról. Lakásban neked kell csipesszel kiszedegetned ezeket, különben bepenészesedhet a növény, vagy másfajta gombásodás alakulhat ki nála.

Nyáron, ha kiteszed a szabadba, pl. a Vénusz légycsapóját, akkor a természet magától megoldja ezt a folyamatot is.