Hogyan válassz kerti medencét? Előnyök és hátrányok

Stumpf Bea
Írta: ,

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kerti medencékről, ha pedig eldöntöttétek, hogy ti is szeretnétek egyet, csak még nem tudjátok, melyik fajtát, segítünk a választásban!

Puhafalú medencék Kép forrása: zulily.com

A puhafalú vagy fémpalástos, gyorsan felállítható medencék hatalmas népszerűségnek örvendtek az elmúlt években, hiszen a legtöbb nagy áruházban elérhetőek, relatíve alacsony áron kaphatóak, és telepítésük nem igényel nagyobb előkészítést a kertben.

Hátrányuk azonban, hogy nehéz bennük fenntartani a víz megfelelő minőségét, kis méretük miatt úszásra vagy sportolásra nem alkalmasak, és általában csak egy nyarat bírnak ki.

Műanyag medencék Kép forrása: trends-shaker.com

A telepített verziók közül nagyon népszerű a PP (polipropilén) medence, melynek alakja lehet kör, ovális vagy téglalap lekerekített sarokkal.

Előnye, hogy kedvező áron beszerezhető, mérettől függően akár már készen is érkezhet az otthonodba, telepítése gyors, formavilága pedig variálható.

Ráadásul ehhez a változathoz extrák (pl. nyakzuhany) is kialakíthatóak.

„Hátránya, hogy a polipropilén UV-stabilitása nem túl jó, így a medencefal víz feletti része megfakul és gyorsan amortizálódik, élettartama nagyjából 5-7 év” – mondja Csiszár Viktor, a Kerex Uszoda- és Szabadidőtechnikai Kft. kereskedelmi vezetője.