Hogyan válassz kerti medencét? Előnyök és hátrányok

Írta: ,

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kerti medencékről, ha pedig eldöntöttétek, hogy ti is szeretnétek egyet, csak még nem tudjátok, melyik fajtát, segítünk a választásban!

Puhafalú medencék Kép forrása: zulily.com

1/5 Puhafalú medencék

A puhafalú vagy fémpalástos, gyorsan felállítható medencék hatalmas népszerűségnek örvendtek az elmúlt években, hiszen a legtöbb nagy áruházban elérhetőek, relatíve alacsony áron kaphatóak, és telepítésük nem igényel nagyobb előkészítést a kertben.

Hátrányuk azonban, hogy nehéz bennük fenntartani a víz megfelelő minőségét, kis méretük miatt úszásra vagy sportolásra nem alkalmasak, és általában csak egy nyarat bírnak ki.

Műanyag medencék Kép forrása: trends-shaker.com

2/5 Műanyag medencék

A telepített verziók közül nagyon népszerű a PP (polipropilén) medence, melynek alakja lehet kör, ovális vagy téglalap lekerekített sarokkal.

Előnye, hogy kedvező áron beszerezhető, mérettől függően akár már készen is érkezhet az otthonodba, telepítése gyors, formavilága pedig variálható.

Ráadásul ehhez a változathoz extrák (pl. nyakzuhany) is kialakíthatóak.

„Hátránya, hogy a polipropilén UV-stabilitása nem túl jó, így a medencefal víz feletti része megfakul és gyorsan amortizálódik, élettartama nagyjából 5-7 év” – mondja Csiszár Viktor, a Kerex Uszoda- és Szabadidőtechnikai Kft. kereskedelmi vezetője.

3/5 Zsalukő-fóliás medencék

Jelenleg ez a legkedveltebb típus a piacon, hiszen a megfizethető ár mellett sokféle méretben, formában és színben kapható – akár mozaikosat vagy márványmintásat is választhatsz.

Szakértőnk szerint a zsaluköves medence akár 10 évig is használható, és a homokszűrőnek köszönhetően a vízminőség is tökéletes.

Hátránya, hogy a megfelelő vízhőfokra és vízkezelésre kiemelten figyelni kell, illetve a fólia 30-32 Celsius-fokos hőmérséklet felett károsodhat.

Üvegmozaikos és csempés medencék Kép forrása: priceypads.com

4/5 Üvegmozaikos és csempés medencék

Az üvegmozaikos vagy csempés medencék már valamivel magasabb árkategóriába tartoznak.

Előnyük, hogy bármilyen méretben és formában megrendelhetőek, a burkolat variálható – az üvegmozaiktól kezdve az uszodákban ismert olasz csempékig –, hátrányuk azonban a hosszabb (akár több hónapos) építési idő.

Ár-érték arányban mindenképpen megéri, hiszen élettartamuk akár 25 év is lehet.

5/5 Fürdőtó

A fürdőtó lényege, hogy egy mesterségesen kialakított tóba építenek egy fóliás medencét, a körülötte lévő partra pedig fauna (nád, vízinövények) kerül telepítésre.

A fürdőrészt egy benyúló stégről lehet elérni, azaz ténylegesen olyan, mintha egy tóba csobbannál.

Előnye a környezettel harmonizáló kialakítás, hátránya viszont a magas ár, a fokozott karbantartási igény, valamint a drága, speciális vízkezelés.