Teremts mediterrán hangulatot a kertben! – 5 hazánkban is áttelelő pálma

Balog Marianna
Írta: ,

A mediterrán hangulat vidámságot, örömöt és jókedvet sugároz, így nem csoda, hogy nálunk is hódít ez a stílus. A következőkben a mediterrán kertek elmaradhatatlan szereplőivel, a pálmákkal ismerkedhetsz meg, közülük is azokkal a fajokkal, amelyek hazánkban is gond nélkül áttelelnek a szabadban.

Japán kenderpálma Kép forrása: raintreetropical.com

Ennek a Japánból származó pálmafajnak vadon termő példányai szinte egyáltalán nincsenek. A felkelő nap országában több száz éve termesztett növényt kereskedők és gyűjtők juttatták el a világ más tájaira.

Általában 6 méteresre nő, levelei mélyzöld és kékeszöld színekben pompáznak, fényigényes, de a tűző napot nem bírja. A hideget viszont annál inkább – akár a -16 °C-ot is átvészeli.

Télen óvni kell a csapadéktól, és a törzs körül talajtakaró védelmet kell biztosítani.

Ez a Kína középső részén őshonos pálmafaj körülbelül 12 méteresre nő, levele legyezőjének átmérője pedig akár a 90 centimétert is elérheti. Szélárnyékos, napos helyen érzi jól magát, de a tűző nap nem tesz jót neki.

A kínai kenderpálmát csak akkor szabad kiültetni, ha elérte a minimum egyméteres magasságot.

A -15 °C-os hőmérsékletet is elviseli, télen azonban a leveleit össze kell kötözni, és a törzzsel együtt nádszövettel betekerni. A nádszövet tetejére műanyagvödröt kell húzni azért, hogy ne kerülhessen csapadék a hajtások közé.

Ez a növény a téli hónapokban egyáltalán nem igényel öntözést.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba