Gyönyörű, talaj nélkül növekvő palánták

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Dacára annak, mennyire meghökkentő látványt tudnak nyújtani, a talaj nélkül növekvő, „levegő-növények” gondozása rendkívül egyszerű. Hazánkban még nem annyira elterjedt ez a modern megoldás, de külföldön már számtalan követőre szert tett. Nem véletlenül!

Az air plant néven elhíresült növények közé azok a virágok sorolhatóak, amiknek némi levegőn és párán kívül semmi másra nincs szükségük a növekedéshez.

Gyökereiket használva felerősítik magukat a sziklákra, fákra, de akár egy leheletnyi földrétegben is képesek megkapaszkodni. Megdöbbentő, de jelenleg már több mint 650 olyan növényt ismerünk, ami képes boldogulni, sőt növekedni közvetlenül jelenlévő talaj nélkül.


5 mérgező szobanövény – vigyázz velük!


Bár éppen azért, mert hazánkban még részben újdonságnak számítanak ezek a szobanövények, némileg nehéz őket beszerezni, természetesen akad kivétel.

Egzotikus, távoli vidékekről származnak, főleg az amerikai kontinensen élnek természetes körülmények között. Szerencsére egy kis csalással saját otthonunkba is varázsolhatjuk őket…

Annak ellenére, hogy ezek a növények trópusi környezetből származnak és imádják a meleget, a közvetlen napfényt sok esetben nehezen tűrik.

Többségükben félárnyékban, világos, de naptól védett helyen érzik magukat igazán jól, de akadnak olyanok is, melyek kifejezetten a nedves, fénymentes környezetet kedvelik.

Mivel ezek a növények a levegőben boldogulnak tökéletesen, a megfelelő elhelyezés után nincs túl sok teendőnk velük. Mindösszesen gondoskodnunk kell a csapadék utánpótlásról, ami az esőerdőhöz hasonlóan pára formájában csapódik le a növényeken.

Ezt a folyamatot bármilyen spray segítségével leutánozhatjuk. Ügyelnünk kell az adott növény igényeire, de általánosságban jellemző, hogy késő tavasztól ősz közepéig naponta, a köztes időszakban pedig hetente kétszer párásítsuk őket a növekedés érdekében.