Gondoltad volna? A növények is éreznek, nem is akárhogyan!

Dienes Petra
Írta: ,
Gondoltad volna? A növények is éreznek, nem is akárhogyan!

Számos kutatás bizonyította, hogy a növények is éreznek fájdalmat, sőt sokszor még élő állapotukban kerülnek elfogyasztásra. A hírekben rengeteget lehet hallani az állatok jogairól de mi van a növényekével? Lehet-e érzése egy uborkának és valóban jó dolog-e a vegetarianizmus?

Tényleg igaz?

Minden évnek megvan az a pillanata, amikor először megérezzük a frissen vágott fű illatát és tudjuk, hogy beköszöntött a tavasz, ezzel együtt pedig a jó idő és a napsütés amit még hosszú hónapokig élvezhetünk.

Amíg mi ezt az illatot egy jó élménnyel asszociáljuk, addig a fű, mint növény számára ez korántsem ennyire pozitív.

Ugyanis ez az illat, amit sokan szeretünk nem más, mint azon kémiai összetevők egyvelege, amit a fű azért bocsájt ki magából, hogy jelezze, hogy veszélyben van.

Ennek a hátterében pedig az áll, hogy a növények nem tudnak elfutni, ha veszélyt éreznek, ehelyett olyan vegyi anyagokat termelnek, amik elijeszthetik a bogarakat és rágcsálókat.

Ez az egyszerű példa már önmagában is elég bizonyíték arra, amit sokan elfelejtenek: a növény is élőlény, tehát egyenértékű bármilyen állattal, vagy emberrel.

Kommunikáció?

Felmerülhet bennünk, hogy ha ezek az élőlények elég fejlettek ahhoz, hogy érzékeljék a bajt, akkor képesek-e kommunikálni, akár egymás között, vagy netán velünk is.

Ez egy elég rázós kérdés lehet minden vegetáriánus számára, a válasz pedig nem biztos, hogy túl étvágykeltő. A németországi Bonn-i Egyetem kutatása érdekes eredményekre jutott.

Tudósok egy lézerműködésű mikrofon segítségével vizsgáltak számos növényt, miközben megvágták, vagy épp leszakították őket, az eredmény pedig meglepő lett.

A felvett hanghullámok ugyanis kimutatták, hogy minden egyes alkalommal, amikor a növényeket sérülés érte, „sírásban” törtek ki azáltal, hogy hallható módon különböző gázokat eresztettek ki magukból.

Annak ellenére, hogy ezek a hangok az emberi fül számára hallhatatlanok, a kísérlet segítségével bizonyították, hogy az uborkák például szó szerint kiabálnak, amikor felszeleteljük őket, a virágok pedig sírnak, ha leszakítjuk egy levelüket.

Ha ez még nem lenne elég, a Missouri-Columbia Egyetem kutatói azt is bizonyították, hogy a növények jelzik egymásnak, ha az egyiküket baj éri, így a többi el tud kezdeni védekezni – gondolj csak vissza a fű példájára.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?