Ezért jók az emelt ágyások - válaszd őket a kertedbe!

Írta: ,

Az emelt ágyások néhány éve lettek igazán divatosak, de még nem mondhatjuk túlságosan elterjedtnek őket hazánkban. Pedig rengeteg előnyük van, amik még a kezdő kertészeknek is inspirálóak lehetnek.

Könnyebb őket tisztán tartani Kép forrása: indulgy.com

1/5 Könnyebb őket tisztán tartani

Az emelt ágyások egyik legnagyobb előnye, hogy nem gazosodnak olyan könnyen, mint a hagyományos kiskertek.

Természetesen az emelt ágyás sem lesz örökké gazmentes, de csupán azoktól a gyomnövényektől kell tartani, amiknek a magját a szél szállítja.

Egyébként az emelt ágyásba nem tud behatolni gaz, és ha gyorsan eltávolítod azokat, amik a magok révén megeredtek, gyakorlatilag teljesen tiszta földed lehet.

Mivel a legtöbb kezdő kiskertészt a rendszeres gazolás tartja vissza elhatározásától, számukra ez a megoldás tökéletes alternatívát jelenthet.

 

Nem kell mélyre hajolni Kép forrása: smartschoolhouse.com

2/5 Nem kell mélyre hajolni

Mivel az emelet ágyások legalább 30-40 centire emelkednek ki a földből, nem kell túlságosan mélyre hajolni ahhoz, hogy gondozzuk őket.

Ez hatalmas előny minden derék- és hátfájós ember számára, de az idősek is jóval könnyebben és tovább tudnak kertészkedni az ilyen ágyásoknak köszönhetően.

Fontos azonban, hogy az ágyásra nem szabad ráülni, ugyanis a föld könnyen tömörödik, és – mivel magasan van – nehezebb átforgatni.

Az ágyás szélére azonban nem igaz ez az állítás, legyen szó betonról, vagy fáról, azon nyugodtan támaszkodhatsz.

3/5 A kert éke is lehet

Egy szívvel-lélekkel gondozott ágyás attól függetlenül is a kert éke, hogy talajszinten, vagy megemelve kapott helyett.

De az biztos, hogy az emelt ágyás kevesebb munkával tűnhet irigylésre méltónak. Ez részben a korábban vázolt előnyök miatt, részben pedig eleve kisebb mérete miatt állja meg a helyét.

Egy ilyen kertecske nem azt a célt szolgálja, hogy több zsák burgonyát, vagy egész évre elegendő vöröshagymát termessz benne, hiszen pont az a lényege, hogy minél változatosabban, sokoldalúbban ültesd be.

Mindenből egy keveset, csak amire frissen szükségetek van.

Nem csak termeszteni lehet benne Kép forrása: secretgardenhome.com

4/5 Nem csak termeszteni lehet benne

Az emelt ágyások új dimenziót vihetnek a kertedbe, és nem csak akkor, ha saját zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket szeretnél bennük termeszteni.

Ez a lehetőség kiváló akkor is, ha egyszerűen feldobnád az udvarodat, megtörnéd a teret, vagy kicsit zegzugosabbá tennéd a látképet.

Az emelt ágyás gyakorlatilag bármilyen formájú lehet, körülölelhet egy fát, építheted a kerítés mellé, vagy éppen az udvar közepére.

Csak a fantáziád szabhat határt, miközben a virágokkal, bokrokkal megtűzdelt emelet ágyás minden hasznos tulajdonságát kiélvezheted.

Balkonon is bevetheted Kép forrása: theartinlife.com

5/5 Balkonon is bevetheted

Fáj a szíved egy kert iránt? Főleg, ha ilyen ötleteket látsz?

Nem kell mindenről lemondanod, hiszen a legtöbb tervet akár a balkonon is megvalósíthatod – persze némileg más formában.

Így van ez az emelt ágyásokkal is, amint ezen a példán ugyancsak jól látszik. Tökéletes a helykihasználás, a faládákat könnyen a fal mellé állíthatod, még egy kisebb erkélyen is.

A gondos tervezésnek hála a növényeket mindenhol éri a nap, megoldott a vízelvezetés, és azzal se lesz problémád, hogy a friss terméseket learasd.

Első próba gyanánt mit szólnál a koktélparadicsomhoz és az eperhez?