Ezért jók az emelt ágyások - válaszd őket a kertedbe!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az emelt ágyások néhány éve lettek igazán divatosak, de még nem mondhatjuk túlságosan elterjedtnek őket hazánkban. Pedig rengeteg előnyük van, amik még a kezdő kertészeknek is inspirálóak lehetnek.

Könnyebb őket tisztán tartani Kép forrása: indulgy.com

Az emelt ágyások egyik legnagyobb előnye, hogy nem gazosodnak olyan könnyen, mint a hagyományos kiskertek.

Természetesen az emelt ágyás sem lesz örökké gazmentes, de csupán azoktól a gyomnövényektől kell tartani, amiknek a magját a szél szállítja.

Egyébként az emelt ágyásba nem tud behatolni gaz, és ha gyorsan eltávolítod azokat, amik a magok révén megeredtek, gyakorlatilag teljesen tiszta földed lehet.

Mivel a legtöbb kezdő kiskertészt a rendszeres gazolás tartja vissza elhatározásától, számukra ez a megoldás tökéletes alternatívát jelenthet.

 

Nem kell mélyre hajolni Kép forrása: smartschoolhouse.com

Mivel az emelet ágyások legalább 30-40 centire emelkednek ki a földből, nem kell túlságosan mélyre hajolni ahhoz, hogy gondozzuk őket.

Ez hatalmas előny minden derék- és hátfájós ember számára, de az idősek is jóval könnyebben és tovább tudnak kertészkedni az ilyen ágyásoknak köszönhetően.

Fontos azonban, hogy az ágyásra nem szabad ráülni, ugyanis a föld könnyen tömörödik, és – mivel magasan van – nehezebb átforgatni.

Az ágyás szélére azonban nem igaz ez az állítás, legyen szó betonról, vagy fáról, azon nyugodtan támaszkodhatsz.