Ezekre figyelj a kerti világítás kialakításánál

Írta: ,

A kerttulajdonosok tudják, hogy mennyire klassz esti program kiülni a szépen kivilágított, berendezett kertünkbe, és egy bögre forró teát elkortyolgatva átgondolni az egész napunkat. Ilyenkor mindent jobb színben látunk! De milyen lámpákat válasszunk a kertünkbe, hogy az valóban szép, fényes legyen? Ebben segítünk!

1/5 Az ősz az egyik legjobb időszak

Bár nyáron is fontos szerepük van a különböző kerti fényeknek, azért az igazi fő szezonjuk az ősz és a tél, hiszen ilyenkor hamarabb sötétedik, és kétségtelenül mindenkinek szüksége van a fényre.

Kerti lámpák nélkül ugyanis már többnyire délután 5-kor semmit sem látnánk a kertünkben, kertünkből.

Miért van szükségünk kerti világításra? Kép forrása: indeeddecor.com

2/5 Miért van szükségünk kerti világításra?

Ahogy az előbb említettük, egyrészt a láthatóság biztosítása miatt.

Sose hagyjuk kivilágítatlanul a bejáratokat, a kerti utakat, lépcsőket, hiszen ezek fény hiányában balesetveszélyesek lehetnek!

A funkció után persze törődhetünk a dekorációs fényekkel is. Díszítő szándékkal alkalmazhatunk a kertünkben például hangulatos fényfüzéreket, LED fénysorokat, vagy akár lampionokat is.

Milyen kerti világítást vásároljunk funkció szerint? Kép forrása: christmaslightsetc.com

3/5 Milyen kerti világítást vásároljunk funkció szerint?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy csakis olyan kerti világítást vegyünk, amit kifejezetten kültéri használatra terveztek. Kis kerti utakhoz, keskeny ösvényekhez választhatunk kicsi, 30-50 centiméteres lámpákat, szélesebb utakhoz, lépcsőkhöz pedig nagyon praktikus a mozgásérzékelővel ellátott világítás. Ezen kívül rendkívül népszerűek a napelemmel működő kerti „kavicsok”, melyek nappal gyűjtik a fényt, este pedig ontják azt magukból. Segítségükkel feldobhatjuk például a virágágyásunkat vagy a kerti ösvényünket. Azoknak, akiknek a szúnyogokkal folyton meggyűlik a baja, lényeges információ, hogy a hidegebb fények vonzzák a rovarokat, ezért ők inkább válasszanak sárgás tónusú fényforrásokat. Sőt, manapság már kaphatóak speciális, rovarok ellen kifejlesztett izzók is, melyek sokkal nyugodtabbá tudják tenni a kertben töltött estéket.

Mire figyeljünk a kihelyezésnél? Kép forrása: nytimes.com

4/5 Mire figyeljünk a kihelyezésnél?

Alaposan gondoljuk át, hogy a kiválasztott fényforrás megfelelő lesz-e oda, ahova ki szeretnénk tenni. Fontos, hogy a kijelölt területet kellőképpen bevilágítsa a lámpa, ugyanakkor az emberi szemet ne zavarja.

Ha kutya van a kertben, és a kültéri fényforrásunknak van drótja, akkor feltétlenül figyeljünk oda, nehogy megrágja.

Díszítő szándékkal tehetünk hangulatos fényfüzéreket fáinkra és bokrainkra, csak arra figyeljünk, hogy a növény ágait sose terheljük meg feleslegesen, ne konyuljanak le a rájuk nehezedő súlytól, mert az árt neki.

Lampionoknál arra ügyeljünk, hogy a faágak ne lógjanak bele a lampion belsejébe, mert az tűzveszélyes!

Egy kis plusz Kép forrása: prettydesigns.com

5/5 Egy kis plusz

Ha kialakítottuk a megfelelő kerti világítást, végre hátradőlhetünk és élvezhetjük a látványt.

A kerti asztalunkra tehetünk egy-két szép befőttesüveget, melyekbe helyezzünk el kis teamécseseket, és egy hosszú gyufaszál segítségével gyújtsuk meg őket, hogy ezzel is emeljünk kertünk fényét és hangulatunkat.