Elpusztíthatatlan balkonnövények tűzforró erkélyekre

Írta: ,

A meleg napok alatt elviselhetetlen forrósággá válik, amit nem csak az ember, a növények is képtelenek elviselni. Ha mégis szeretnéd, hogy a hűvösebb esti órákban egy kevés zöld is körbevegyen a balkonon, akkor válassz olyan növényt, ami a forró levegőt is jól viseli. Az alábbi fajták pontosan ilyenek.

Levendula

1/8 Levendula

A levendula jól viseli a szárazságot és a tűző napfényt is, hiszen mediterrán növény. Nem kell sokat locsolnod, de azért ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon alatta a talaj. Ültetheted balkonládába, de nagyobb cserépbe is, hiszen a levendula, ha jól érzi magát, akár méteres nagyságú bokorrá is nőhet.

Bár közismert gyógynövény, a nagyáruházakban beszerzett levendulát azért inkább ne edd meg. Illatosításra viszont bátran használhatod bájos, lila virágait.

Porcsinrózsa

2/8 Porcsinrózsa

A porcsinrózsa egy kedves, mutatós kis egynyári. Azon kevesek közé tartozik, akik jól bírják a forróságot és nincsenek különösebben nagy igényeik, mégis igazán mutatósak tölcsér alakú virágaikkal, melyek a halvány rózsaszíntől kezdve a sárgán át a bordóig nagyon sokféle színűek lehetnek.

A porcsinrózsát, vagy más néven kukacvirágot sziklakertbe is gyakran ültetik, de a körülbelül 10-15 centiméteres magasságúra növő virág a balkonládában is mutatós.

Muskátli

3/8 Muskátli

A muskátli igazi klasszikus, ha balkonnövényekről van szó. Mivel nem különösebben igényes, és jól alkalmazkodik az időjáráshoz, ezért egy napsütéses erkélyen is jól fogja érezni magát.

A több mint 250 muskátlifajta között te is megtalálhatod a számodra legkedvesebbet, akár fehéret, akár mélyvöröset, akár illatosat, akár szagtalant, akár balkonládába valót, akár futónövényt keresel. Öntözd bőségesen, de ne álljon alatta a víz, télre pedig vidd be a lakásba, különben megfagy!

Árvácska

4/8 Árvácska

Talán nincs is olyan, aki még ne ajándékozott volna anyák napjára ebből a kicsi, de mutatós virágból. Az árvácskát könnyű gondozni, napsütésben és félárnyékban is jól érzi magát, tarka virágai pedig szinte vonzzák a tekintetet.

Arra ügyelj, hogy a talaj ne száradjon ki két öntözés között, különösen nyáron locsold bőségesen, ha pedig nagy a meleg, permetezd tápoldattal.

Meg fogja hálálni!

Csupros harangvirág

5/8 Csupros harangvirág

A színes virágtölcsérekkel díszített növény a romantika korának egyik legnépszerűbb virágja volt, de ma is sokan szeretik, nem véletlenül. A kétnyári növény virágait a második évben hozza, ekkor már a meleg, napsütéses helyeket szereti a legjobban.

Ha nem vagy nagy kertész, vásárolj olyan harangvirágot, ami már szirmokat hozott – ezeket ugyanis nagyon egyszerű tartani, és az erkélyen is jól fogják érezni magukat.

Hibiszkusz

6/8 Hibiszkusz

Az egzotikus külsejű hibiszkusz hatalmas, buja virágokat nyit, és tavasztól őszig színesbe öltözteti az erkélyedet. Kifejezetten imádja a napsütést és a meleget, de a földjét nyirkosan kell tartani.

A hibiszkuszt tavasszal és ősszel érdemes megmetszeni, hogy több virágot hozzon.

Így is elég nagyra fog nőni ahhoz, hogy kellemes árnyékot borítson a forró balkonra.

Leander

7/8 Leander

A gyönyörű, fürtökben virágzó leander mediterrán hangulatot varázsol az erkélyedre. Nyár elejétől egészen őszig nyílik, és egyik legáldásosabb tulajdonsága az, hogy minél több napfény éri, annál gazdagabban virágzik – feltéve, hogy elég vizet és tápoldatot kap.

Bár mind közül az egyik legszebb balkonnövény, fontos tisztában lenned vele, hogy minden része erősen mérgező, így kisgyereket vagy házi állatot inkább ne engedj a közelébe.

Cserjés margitvirág

8/8 Cserjés margitvirág

A margitvirág szívós természetének köszönheti népszerűségét: szinte kiirthatatlan, ráadásul fehér, sárga vagy rózsaszín virágai tavasztól egészen októberig nyílnak, de ha bent telelteted, akár egész évben is virágozhatnak.

Kifejezetten kedveli a napos helyeket, a vízigénye azonban viszonylag magas. A bokros változatokat nagyobb virágtartóba is ültetheted, de a kisebb fajták balkonládában is jól mutatnak.