Dekoratív kerti megoldások - Varázsold buja hangulatúvá a kertet!

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Dekoratív kerti megoldások - Varázsold buja hangulatúvá a kertet!

Hazánkban sok helyen nehezíti a kerti munkákat és az ültetést a köves, meszes talaj – ilyen környéken élek én is, a Bakonyban. De nem csak számunkra okozott fejtörést a kert átalakítása, hiszen sok belső udvar teljesen térkövezett, vagy éppen apróbb szemű murvával feltöltött. Ezeknek a praktikussága megkérdőjelezhetetlen, hiszen nem kell füvet nyírni, gazolni, tehát rengeteg időt lehet spórolni ezzel az egyszerű megoldással. Azonban a túl sok kő és beton nagyon zorddá teszi a környezetet – kivéve, ha beveted ezeket a dekoratív megoldásokat!

Kaspókat és konténereket mindenhová!

A leginkább kézenfekvő megoldás a köves, túlságosan is sötétnek és lehangolónak tűnő terület bujává varázsolására, ha különféle kaspókat és konténereket töltesz meg növényekkel. Bár ez szűkös lehetőségnek tűnik, valójában számos virág és fafajta is jól érzi magát ezekben a ládákban, legfeljebb nem nőnek olyan óriásira, mint szabadföldbe ültetett társaik.

Ugyanakkor több előnye is van annak, hogy konténerekbe, vagy éppen méretes kaspókba ülteted az általad választott virágokat!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Először is bármikor odébb teheted őket, nem kell az átültetéssel bajlódnod – ez jól jöhet akkor, ha változtatni szeretnél, bővítenéd a kertedet, vagy éppen nagyobb kerti bútort szereztetek be. Másodszor pedig olyan növényeket is elültethetsz, amik a szabadban nem telelnének át, azonban nyáron tökéletesen érzik magukat odakinn. Jöhetnek a pálmák, kaktuszok, vagy akár az olajbogyó és persze a leander!

Praktikus futónövények

A futónövények többségükben kifejezetten igénytelenek, ezért duplán jó választásnak bizonyulnak a köves területek dekorálása során. A durva felületekben könnyedén megkapaszkodnak tapadókorongjaikkal, vagy éppen a különféle kacsokkal, ráadásul sokszor jól érzik magukat a konténerekben is.

A melegben kellemes árnyékot vetnek, ha pergolákra, teraszokra futtatod őket, de ha lefelé, a föld felé növekednek, akkor is hasznosak, hiszen alálógva eltakarják a rideg környezetet.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

Míg a legtöbb növény csak helyben, az adott kaspóban, vagy éppen kiskertben díszít, addig a futónövények akár 10 méter magasba is könnyedén feltörhetnek. Fajtától függően választhatsz örökzöld futónövényeket, de olyanokat is, amiket odabenn kell teleltetned – és persze a virágok, virágzatok típusáról és színéről is könnyedén dönthetsz, igazán széles a paletta a választékot illetően.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba