Dekor ötletek pergolához - nincs olyan kert vagy terasz, amihez ne passzolnának

Írta: ,

A pergolát elsősorban azért találták ki, hogy átlátható formában biztosítson árnyékot a teraszra, vagy a kerti kiülőre. Ez már eleve hatalmas előny, de a pergola jóval többet tartogat az esztétikum terén is, hiszen segítségével könnyen különleges hangulatot és kényelmet varázsolhatsz a teraszodra, vagy a kertedbe. Mutatjuk, hogyan!

Virágokkal körbefuttatva Kép forrása: renoguide.com.au

1/5 Virágokkal körbefuttatva

Az első és az egyik legnépszerűbb megoldás a pergola feldobására a növényekkel történő befuttatás.

Nem véletlenül: anyagilag ez a legkedvezőbb, ráadásul a virágok gondoskodnak arról, hogy még inkább természet közelibb legyen az élmény. Sőt, leveleiknek köszönhetően árnyékot vetnek, így kiegészítik a pergola eredeti funkcióját.

Akkor sem kell erről a lehetőségről lemondanod, ha nem a kert közepén áll a pergolád, hiszen sok futónövény tökéletesen boldogul a méretes cserepekben is.

Pergolára jó választás a lilaakác, a kúszójázmin, a nemesített trombitafolyondár, de a hajnalka és a futórózsa is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Lámpások és párnák Kép forrása: decozilla.com

2/5 Lámpások és párnák

Egészen egzotikus hangulatot kölcsönöz a pergolának a sok lámpa és párna. Ezeket a kiegészítőket igazán könnyű beszerezni, és elegendő csak a színeiket összehangolni a tökéletes látvány érdekében.

Ha ilyen kényelmes megoldásra vágysz, érdemes fedett pergolát választanod, vagy legalábbis olyat, ami elhúzható tetővel rendelkezik.

Ez azért lényeges, hogy ne kelljen folyton azt lesned, mikor ered el az eső, és mennyi időd lesz bepakolni, nehogy minden kellék elázzon.

Egyébként a fedett pergolának további előnye is akad, hiszen akár esőben is ki lehet ülni alá, márpedig a frissítő nyári zápornál alig van kellemesebb a nyári kánikula közepén.

 

Függönyök a keleti hangulatért Kép forrása: ernskie.com

3/5 Függönyök a keleti hangulatért

A korábban mutatott lámpások és párnák, szőnyegek már felidézték a keleti hangulatot, de vajon lehet ezt még fokozni? Egyértelműen, mégpedig ezeknek a függönyöknek köszönhetően.

Persze itt is a funkció volt az első, hiszen a függönyök távol tartják a rovarokat, szúnyogokat, így ezek a pergolák nem csupán hangulatosak, hanem éjjel is biztosítják a kellemes közérzetet.

Az összhatást könnyen tovább emelheted, ha lámpásokról is gondoskodsz, esetleg bevetsz egy-egy fényfüzért.

Utóbbiból vásárolhatsz napenergiával működőt, így automatikusan, minden sötétedéskor indul a hangulatvilágítás: ráadásul ingyen!

Hinták és kiülők Kép forrása: renoguide.com.au

4/5 Hinták és kiülők

Itt egy teljesen alap pergolát láthatsz, ami leginkább arra a célra készült, hogy árnyékban is biztos alapon ülhessenek a vendégek.

Persze hangulatos a sok virág, amikből néhány már elkezdett felfutni a vázra, de a lényeg itt a kiülő, ami neked is ihletet adhat a tervezés során.

A pergolákra szerelhető hinta, vagy akár függőágy, és garantált, hogy ezeket a bútorokat nem csak a gyerekek fogják élvezni.

Kényelmesek a különféle fotelek, kanapék, vagy akár a padok is, de ha lehet fokozni a különleges hangulatot, akkor miért ne élnénk egy ilyen ötletes lehetőséggel?

Ha a biztos rögzítés nem megoldható, akkor még mindig tehetsz hintaágyat a pergola alá, ami pontosan ugyanúgy el tud lazítani mindenkit, aki helyet foglal benne.

 

Modern minta Kép forrása: renoguide.com.au

5/5 Modern minta

A modern megoldások híveinek készült ez a pergola, amit szerencsére meglehetősen könnyű leutánozni – ráadásul egyedi formában. Lényege, hogy a pergola oldalait nem hagyták szabadon, hanem izgalmas mintázatú lapokkal burkolták.

A többi már a napsugár dolga! Természetesen nem muszáj az egész pergolát ily módon befednetek, már az is különleges hatást kölcsönöz neki, ha csupán egy-egy oldalát, vagy részét takarjátok le ezzel a módszerrel.

Mindenki számára elérhető az apácarács, ami megfelel erre a célra, de a kerítéselemek között is érdemes lehet szétnézni. A kivitelezés milyensége, akárcsak a forma, kizárólag a fantáziátokon múlik!