Csodás sziklakert saját kezűleg – Ezekre figyelj, ha belevágsz

Írta: ,

Ha kertes házban élsz, és nem ódzkodsz a kertészkedéstől, van számodra egy szuper ötletünk! Építs egy csodálatos sziklakertet, amellyel nem lesz sok teendőd, de a szomszédok biztosan irigykedve nézik majd! :) 

Hova építsd a sziklakertet? Kép forrása: gardenideaspicture.us

1/5 Hova építsd a sziklakertet?

A sziklakertet a legjobb a kert napos részén kialakítani, lehetőleg lejtős területen – számos olyan sziklakert van, amely „mostoha’’ lépcsőzetes, nem egyenletes talajra épült, és mind nagyon szép látványt nyújt.

Ami a talajt illeti: többnyire a laza, jó vízvezető képességű talaj a legelőnyösebb, de lényegében bármilyen megteszi, hiszen inkább az elegendő vízmennyiség és a megfelelő mértékű napfény a legfontosabb szempont, mivel a tipikus sziklakerti növényeknek nagy a fényigényük.

2/5 Milyen sziklát válassz?

Rengetegféle kőből választhatsz – például andezit, bazalt, gránit, homokkő, vulkanikus kőzet –, inkább csak a szépérzékedre van bízva, melyikre teszed le a voksodat.

Próbálj nagyjából egyszínű sziklákat kiválasztani, méretre pedig minél különbözőbbeket, de persze súlyra olyat, amit még elbírsz!

Milyen növényeket ültess? Kép forrása: hgtv.com

3/5 Milyen növényeket ültess?

A lehetőségek tárháza ez esetben is igen széles. Ha nem szeretnél a rendszeres öntözéssel foglalkozni, akkor érdemes kövirózsát, kőtörő füvet vagy varjúhájat ültetned. Ha viszont lesz elég időd a locsolásra, az olyan klasszikus sziklakerti növények közül válogass, mint a lángvirág, a pázsitviola vagy a pázsitszegfű. Ezen kívül feldobhatod pár fűszernövénnyel is, melyeknek a konyhában is hasznát veszed majd.

Miután a hideg hónapokban a legtöbb sziklakerti évelő növény vissza fog húzódni, ezért ajánlott pár sziklakerti örökzöldet – pl. cukorsüvegfenyő, karcsú ciprus – is elültetni, hogy télen is mutatós legyen és ne tátongjon az ürességtől.

Hogyan építsd meg? Kép forrása: flickr.com

4/5 Hogyan építsd meg?

Miután beszerezted a sziklákat és az összes hozzávaló növényt, akkor jöhet a munka nehezebbik része: a sziklakert kialakítása. Az előre kijelölt napos helyet gyomláld ki, majd kb.

30-40 cm mélységben távolítsd el a termőtalajt.

Ezután állítsd elő a laza talajkeveréket: fele arányban keverj apró murvát vagy durva szemű homokot a földhöz. A keverék vízvezető képessége akkor megfelelő, ha a ráöntött víz azonnal keresztüljárja és nem ül meg a tetején. A keverékhez hozzáadhatsz némi marhatrágyát is, az majd szépen beindítja a talajéletet. Ezt követően helyezd el az alapot adó köveket úgy, hogy a látvány impozáns legyen – a sziklakert 2/3-át tegyék ki a sziklák és a talajkeverék, 1/3-át pedig a növényzet –, majd a sziklák közeit töltsd fel az előre elkészített talajkeverékkel, vagyis jól nyomkodd a kövek közé. Ezután jöhetnek szépen sorban a növények!

Mire kell odafigyelni a sziklakert gondozásánál? Kép forrása: flickr, Apollonio Tottoli

5/5 Mire kell odafigyelni a sziklakert gondozásánál?

Miután a napos sziklakert eléggé hálás, ezért a kitartó gyomtalanításon kívül csupán annyi dolgod lesz vele, hogy tavasztól őszig rendszeresen locsold.

Szeptembertől áprilisig általában esik elég eső, de azért persze ekkor is érdemes öntözni.