4 csodás növénypárosítás - nem csak az igényeik passzolnak, csodásan mutatnak együtt

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 csodás növénypárosítás - nem csak az igényeik passzolnak, csodásan mutatnak együtt

Szerencsére még akad egy része a kertünknek, ami csak arra vár, hogy megtöltsem szebbnél szebb virágokkal. Sok egyéb szempont mellett igyekszem arra is figyelni, hogy a teljes pompájukban tündöklő növények igényei megegyezzenek és egymáshoz nagyon jól passzoljanak – mind színben, mind méretben és textúrában.

Vajon milyen izgalmas növénypárosítások felelnek meg ezeknek a kritériumoknak?

1. Struccpáfrány és zöld pántlikafű

Egymás közvetlen közelségében, vagy akár összeültetve is remekül megfér a struccpáfrány és a zöld pántlikafű. Míg a páfrány puha, asszimiláló leveivel ejti rabul a tekintetünket, addig a pántlikafű határozott, éles és felálló szárú leveivel ad izgalmas textúrát ennek a kompozíciónak.

Képek forrása: 1 / 2

Mindkét növény kedveli az árnyékos, nedves közeget, ezért remek választásnak bizonyulnak a kevésbé napsütötte kertekben is. Alapvetően igénytelenek, ezért ha nem tűzi őket a nap, az öntözést sem kell túlzásba vinni, hazai klímán mindkét növény tökéletes érzi magát. Nagyon jól kiegészíthetőek különféle díszhagymákkal, hiszen a páfrány nem hoz virágot, a pántlikafűnek pedig jelentéktelen a virágzata.

2. Árnyliliom és tulipán

Az árnyliliom csak kinézetében hasonlít a liliomra, egyébként a spárgafélék családjába tartozik. Általában bokrosodva nő, levelei jó talajtakarónak számítanak, virágai pedig bókolóak, tölcsérszerűek és hívogatóak. A telet jól viseli hazánkban is, és remekül érzi magát félárnyékos helyen is – ezekben az igényekben remekül illeszkedik hozzá a nem túl igényes, de annál látványosabb tulipán.

Képek forrása: 1 / 2

Míg az árnyliliomok inkább alul terjeszkednek, addig a tulipán virágai magasba törnek, és így izgalmas látványt kínálnak az év minden részében. Érdemes egyébként magukat az árnyliliomokat is kombinálni egymással, ugyanis több típusuk létezik, eltérő levélmintázattal, amik remekül mutatnak egymás mellett.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv