Csíráztatás otthon

Fischer Anna
Írta: ,
Csíráztatás otthon

Ha szeretnénk kevés idő- és energiaráfordítással biztosítani magunknak azt, hogy mindig legyen egy kis egészséges étel otthon, akkor ennek egyik legegyszerűbb módja, ha megtanulunk csíráztatni. A csírák nagyon sok jó hatással vannak szervezetünkre, és különösen a hideg télben tesznek jó szolgálatot. Lássuk, hogyan is álljunk neki a csíráztatásnak!

Időtervezés:

Ha csíráztatni szeretnénk, akkor elég 4-5 nappal számolni az eredmény megvalósulásáig. Ráadásul nem veszi el sok időnket, mivel elég naponta néhány percet erre fordítani és a siker máris garantált.

Válogatás:

A csíráztatást mindig kezdjük azzal, hogy alaposan megmossuk a szétválogatott magokat. Nem érdemes összekeverni különböző magfajtákat, mivel ezek csírázási ideje egyáltalán nem biztos, hogy megegyezik.

Áztató edény:

Nagyon fontos, hogy egy megfelelő edényt válasszunk az áztatásnak. Ez lehet bármilyen, lehetőleg nem fém edény, amibe beletesszük a megmosott magokat és felöntjük annyi vízzel, hogy az éppen ellepje.

Áztatási idők magonként:

Az apróbb magok esetében elég lehet 6-8 óra is az áztatáshoz, a gabonafélék esetében pedig ugyanez legalább 12 óra körül van. A keményebb, vastagabb héjú magok esetén pedig érdemes az első áztatásra minimum 24 órát fordítani.

Csíráztató edény:

Mikor már kellőképpen megduzzadtak a magok, akkor érdemes áttenni őket egy csíráztató tányérba, vagy ha ilyenünk nincs, akkor egy lyukacsos salátás tálba. Az edényt fedjük le egy fóliával, és hagyjuk így a csírák megjelenéséig.

Vízcsere:

Fontos, hogy a vizes magok ne penészedjenek be, ezért érdemes egy nap akár két alkalommal is cserélni a vizüket. Ha kifejezetten csíráztató edényt használunk, ott könnyebb követni a magok állapotát. Fontos, hogy azok mindig vízben legyenek.

Fény:

Ha a fénytől elzárva neveljük a csírákat, akkor azok világosabb színűek lesznek, és a B2 vitamin aránya lesz kifejezetten magas bennük. Ha azonban napfénnyel engedjük néha érintkezni, akkor a színük sötétebb zöld lesz, és a C-vitamin tartalmuk lesz kiemelkedően magas.

Csíráztatás:

Ha van kedvünk, akkor nyugodtan próbáljuk ki, hogy milyen is az otthoni csíráztatás. Igazán kevés időnket és energiánkat fogja elvenni, viszont annál lényegesen többet ad vissza: változatos étrendet, egészséges ételeket, amelyek megóvják szervezetünket a téli betegségek legnagyobb részétől.

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!