Csíráztatás otthon: egyszerű és olcsó módszer immunrendszered erősítésére

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A hideg hónapokban jelentős probléma, hogy jóval kisebb a választék a friss gyümölcsöket és zöldségeket illetően, emiatt idővel unalmassá és egyhangúvá válik a kínálat. Igaz, hogy ilyenkor a mélyhűtőkben is ajánlatos kutakodni, de szerencsére van még egy megoldás: csíráztass otthon az egészségedért!

Miért jók a csírák? Kép forrása: cocinaveganafacil.com

Sajnos sokan nem tehetik meg, hogy kiegészítő vitaminokra költsenek, vagy rendszeresen friss zöldségeket vásároljanak.

Számukra kiváló alternatíva a csíráztatás, ugyanis ennek az egyszerű módszernek a segítségével kedvező áron nevelhetünk valódi vitaminbombákat.

Minden csíra másban jeleskedik, más-más vitaminnal, ásványi-anyaggal járul hozzá szervezetünk működéséhez. Emiatt az immunrendszered erősítését akár célzottan is megkezdheted, de az is remek megoldás, ha több magot csíráztatsz egyszerre, így valódi „multivitaminnal” támogathatod a szervezetedet ősszel és télen egyaránt.

A magokból pár nap alatt csíra lesz, a javasolt méret elérése után a hűtőben tárolhatod őket.

Gyorsaságuk mellett előnyük, hogy változatossá, különlegessé teszik a fogásokat, végül pedig fontos pozitívumuk, hogy alig tartalmaznak kalóriát, így még a legszigorúbb étrendbe is beilleszthetőek.

Hogyan csíráztass? Kép forrása: boulderlocavore.com

Vehetsz készen csíráztató tálat, ami általában kerámiából, vagy műanyagból készül, és kb. 1000-1500 forintba kerül.

Előnye, hogy kialakításának köszönhetően kiválóan alkalmas a célra, a lehető leghatékonyabban csíráztathatsz a segítségével.

Ha először csak próbát tennél, akkor egy gézlap és egy befőttesüveg segítésével is csíráztathatsz. Az előírásoknak megfelelően áztasd a magokat vízben, majd zárd le az üveg tetejét a gézlap és egy befőttes gumi segítségével.

A vizet öntsd le a magokról, majd az üveget enyhén döntve tedd világos, napos helyre úgy, hogy a gézlap legyen lefelé, és hogy a felesleges víz ki tudjon folyni.

Naponta két-három alkalommal ismételd meg az öblítést (csíráztató tál esetében is)! Kettő-négy napon belül a magok látványos csírázásba kezdenek, többségüket pedig öt-hat nap után már fogyaszthatod is.