Álomszerű pázsit? 5 tanács, hogy könnyedén befüvesítsd a kerted

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Álomszerű pázsit? 5 tanács, hogy könnyedén befüvesítsd a kerted

Kép forrása: irvanblog.com

A kert többi részét tekintve kifejezetten egyszerű bánni a fűvel. Legalábbis jóval könnyebb gondozni, mint szakszerűen metszeni a gyümölcsfákat, vagy éppen a rózsabokrokat. Ez az üdítő, látványos alap azonban nem csupán dísz, hanem kertünk alapja is egyben. De hogyan tudod könnyedén befüvesíteni a kertedet?

 
 
Első probléma, a gyomok Kép forrása: flickr.com

A legtöbb kertet elcsúfítják a gyomok, ami tulajdonképpen környezeti, éghajlati adottság, ezért is olyan nehéz őket száműzni.

A kisebb virágos kertek esetében aránylag könnyű a dolgod, csupán annyit kell tenned, hogy kihúzod őket, esetleg elfeded díszkővel, mulccsal a felületet, hogy tovább távol tartsd a nemkívánatos gazokat.

A gyeppel már más a helyzet, hiszen minden ilyen műveletnek nyoma marad, ráadásul időnként úgy tűnhet, szélmalomharcot vívsz a gyomok ellen, amik sokkal szívósabbnak tűnnek, mint a direkt telepített növények és fűcsomók.

Szerencsére azonban több megoldás is létezik arra, hogy neked is csodás kerted lehessen, bármennyire reménytelennek tűnik a helyzet.

 
 
Teljesen új gyep telepítése Kép forrása: jolenesgardening.org

Amennyiben a nulláról indulsz (mert pl. házat újítasz fel, aminek a kertje is elhanyagolt, vagy teljesen új helyen építkezel), a legjobb, ha gyomirtóval kezdesz.

Kalkulálnod kell vele, hogy néhány hetes, de inkább hónapos programról van szó a tökéletes végeredmény érdekében.

Hogy miért? Először el kell pusztítanod minden gyomot a permetszer segítségével – ezután nem ajánlatos kimenni az udvarra. Ha a gaz elpusztult, ki kell tisztítani a felületet, és el kell kezdeni öntözni. Furcsa, nem igaz?

Mégis így kell tenned, ugyanis kihajtásra serkented azokat a magokat, amik idáig pihentek, és amik később tönkretehetnék a csodás fűmezőt. Ha kihajtottak, jöhet az újabb permetezés; ezt addig kell ismételned, amíg teljesen kopár terepet nem kapsz.

 
 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?